men gott nytt jävla år då

Hade vart skönt om klockan varit tolv redan.
För jag är trött och vill inte vara uppe länge.


Mysigt har vi haft det här hemma, men mer som en vanlig fredagskväll och mindre som en nyårsafton.

Längtar efter trevliga vänner att skåla med och en kärlek att hålla i handen. Den här dagen började deppigt och slutar nog likaså för jag känner mig inte vidare pepp precis, ganska ensam och det mousserande vinet kan man väl spara till ett bättre tillfälle...

...men gott jävla nytt år. Jag hoppas kommande blir lika fint som denna hösten har varit. Denna vintern har varit, ända tills idag, när verkligheten för en sekund hinner ikapp mig. Helt plötsligt har man ingenting och inte ett missat samtal eller mottaget sms på hela dagen. Bara en tom säng och en liten tår bakom ögonlocket.

Imorgon kommer det säkert kännas bra igen. Tjugohundratio.

- SARA

första kurslitteraturen beställd

..och 825 kronor fattigare. Varför ska det vara så sjukt dyrt att vara student, samtidigt som det är vi som får minst pengar? Ologiskt.

Ska ju jobba sju dagar innan jag åker upp till Stockholmen så. Lite klirr i kassan för mer nödvändigt ont nu när jag ska bli en klok högskolestuderande dam i mina bästa år.Jag och Sanna förbereder nyårsmiddag och kokar även soppor inför vår sjudagars utresning av våra kroppar som börjar imorgon. Som sagt har det blivit lite väl mycket onyttigt i dagarna så nu är det dags för en nystart. En ny start för nytt år. Idag får vi äta precis vad vi vill, precis hur mycket vi vill.

- SARA

lite kallt så där

Minus nitton grader. Jag vill inte gå ut. Men det måste jag. Måste åka buss. Måste gå till systemet, men inte åt mig själv. Måste åka buss hem igen. Nyårsafton börjar inte jättelyckat. Jag är aningens grinig.

- SARA

långan väg

Vi har idag kört 79,2 mil. Ungefär samma sträcka som det är mellan Umeå och Karlstad, mellan Borås och Östersund och mellan Kalmar och Sundsvall.

Jag är allafall glad att vi åkte till huset i Stockholm, och att vi sen åkte hem igen gör inte så mycket. Fixa, pyssla och få i ordning i mitt nya hem kan göras vid ett senare tillfälle. Nu ska jag vila från flyttandet i fjorton dagar. Betala lite räkningar, jobba och ställa in mig på att snart vara nollåtta.


Imorgon är det nyår och jag undrar i min stillhet varför jag inte är bjuden till en enda nyårsfest.

Kom och tänka på det när jag nu upptäckte att det är årets näst sista dag idag.

Ska spendera den sista dagen hemma, hemma hos mor och far och syster liten som väljer att stanna hemma med sin utmobbade syster som ingen tänker på. Tror det kommer bli världens bästa nyårsafton allafall och ingen disk att diska på fredag. Jag tänker kolla på film, dricka snaps, äta gott, spela spel och däcka innan tolv.

- SARA


men hej då rå göteborg

Ja nu är det verkligen ett Hej då. Ett hej då på länge. Kanske ett Hej då för alltid.

Tidigt i morse hämtade vi upp grabbarna grus i Vegby för att sedan styra flyttbussarna mot västkusten.Väl framme på Björcksgatan har vi burit ner prylar, lådor, soffa, sängar, skräp, bord, stolar, longboards, speglar, tavlor, orglar, med mera. Mera med mera.
Lyckades fylla två minibussar utan säten in till sista millimeter. Hur mycket saker är lagligt att äga tro? Nästa gång hyr vi flyttfirma. Det är redan bestämt.

Vi har ätit pizza i halvtid och funderat över vilken svensk husmanskost Jimmie Åkesson föredar. Pizza kanske.

 


Så har vi städar så klart. Städat. Städat och städat lite till.

Nästan synd när man gjort så fint att man inte ska stanna, men vad skulle vi å andra sidan göra där nu utan säng, utan glas, utan musik och utan toapapper.

Vi har lämnat nycklarna och tagit bort namnet från dörren.

Vi har dessutom ätit ännu mer onyttig mat. Efter nyår ska våra julmatsvullna kroppar få gå igenom en reningskur men innan dess måste vi ju äta upp oss. Vill ju inte bli magra. Nä för dumma det är vi ju inte.

Imorgon flyttar vi till Stockholm. Ja det är precis vad vi gör det.

- SARA & SANNA


här gör vi precis det som vi gör allra bäst

Vi skriver precis vad vi vill här på våran. Vi lägger oss i politik så mycket vi vill här på våran blogg. Vi reflekterar över saker som händer i vårt liv här på våran blogg. Just nu har massa idioter till Sverigedemokrater invaderat Sverige och också vår blogg, så då skriver vi bland annat om det. På vår fina blogg.

Det roligaste är att ni, i desperata försök att bemöta några som inte tycker som ni, gör det på ett sånt tafatt sätt. Det har inte påverkat oss mer än att vi vet (mycket mer än innan) vilket hat ni försöker sprida omkring er. Hat och rasism. Med er menar jag självklart er Sverigedemokrater som envisas att besöka våran blogg. Vi tycker ni är ett stort skämt. Ett mycket roligt skämt. Lika mycket som vi skrattar åt att ni kan gå på när en sån stor idiot som Jimmy Åkersson snackar fullständig bullshit. Lika mycket som det inte spelar någon roll om vi skriver Jimmy eller Jimmie. Vem som helst fattar vilket pucko vi menar.

Tänker nu lägga oss en stund, kolla på stjärnorna, tänka på människor, reflektera över vad vi kan göra för att förbättra världen, prata politik, njuta av att inte behöva vara bittra agressiva rasister. Precis det som vi gör allra bäst.

- SARA & SANNA

mot västkusten

Nu sätter vi oss snart bakom varsin ratt och ger oss av mot gemensam lägenhet.

Tur har vi. Sannas Johans vänner är fortfarande givmilda och oförstörda och vill hjälpa oss att flytta. Det diggar vi skarpt en tisdagsmorgon i slutet av året när vi ska lämna västkusten, kanske för evigt.- SARA & SANNA

månstadsmys och kladdkuk

Precis kommit hem efter en kväll hos vår fina Åsa i hennes kanonfina hus i Månstad. Vi har käkat, pratat minnen, pratat skit, fångat möss och ätit kladdkuk med glass. Mycket trevlig kväll. Mycket trevligt initiativ.
åsas fina kladdkuk som rebecca gärna tog ett bett av

Imorgon packar vi bussarna fulla med grabbar och ger oss av mot Göteborg för att packa ur lägenheten. Fattar det knappt själv. Imorgon lämnar jag Göteborg. Staden som varit min i ganska många år nu. Staden där så mycket hänt. Det är sorgligt, från hjärtat gör det lite ont, men flytten är ju dessto bättre.

Med huvudstaden som hägrar kan jag liksom inte vara ledsen rakt igenom. Mest bara upprymd faktsikt, en overklig upprymdhet. Vi får se om separationsångesten smyger sig på imorgon. Vi får se.

Splittrad. Trött. Osammanhängande.

- SARA

bajskorven

Emelie postade två mycket bra klipp.och ett som bevisar hur jävla dum i huvudet Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkerlund är. Vi skrattar högt. Sen tänker vi på hur ledsamt det är att många går på hans förjävliga politik. Hans bajskorv.- SARA & SANNA

dygn av fest. dygn av packning. dygn av städ.

Tillbaka hos mor och far efter drygt ett dygn i lägenheten i Göteborg.

Hjälp vad vi har packat, hjälp vad mycket saker vi har.
Ungefär tjugofem lådor och lika många ikeakassar, plastpåsar, plastsäckar. Det kändes ett tag som det aldrig skulle ta slut, men nu är allt nerpackat allafall. Nu ska det bara bäras ner tre trappor också. Det bli tisdagens problem. Idag ska vi bara lägga oss och njuta av att åstadkommit så sjukt mycket under detta dygn. Till exempel städat vårt kök. Det skiner in i minsta vrå kan vi lova...och packat ner dess innehåll i lite överraskande många lådor....ja plus alla andra saker i vår 62 kvadratare som fått se dagens ljus för sista gången på någon vecka, för nu ligger de alla nerpackade, tryggt och säkert.

- SARA & SANNA

Tillbaka till dygnet innan dess och den underbara juldagen i Ulricehamn.

Att gå ut i denna hålan är väl inte alltid världens roligaste, men umges man med världens bästa människor kan man nog gå ut var som. Kanske till och med i Tranemo om det hade haft en klubb.

Jag är så glad att ni finns i mitt liv. Två av er kommer jag närmare nu i vår. Linn så nära som sambo till och med, vilket är underbart. Rebecca som bor på pendelavstånd i Linköping. Mina fina.

Stockholm, Stockholm. Snart är jag hos dig.
Det är sant.

- SARAny säng. nytt liv.

Vaknar upp jämte min fina Linn och mår ovanligt bra för att druckit Whiskey och Cola i går runt halv två.

Snart kommer Sanna och vi ska i gemensam trupp, i minibuss utan säten, åka ner och packa första flyttlasset från Göteborg. Det som inte ska med till huvudstaden, bland annat min gamla sunkiga säng som har sett bättre dagar. Häromdagen stod jag på kanten av den och hela bakdelen av sängen brakade. En säng ska väl tåla att man står på den lite grann. Gör den inte det, som min, får den handlöst åka ner i kontainern på sopstationen. Det kommer kännas som en befrielse, en ny era börjar. Ny säng, nytt liv.

- SARA

julfirandet fortsätter
Besök av lite släkt över lite juldagslunch. Snart ska här färgas hår och sen åker vi in mot Ulricehamn.

- SARA


morgonjoggtur med julklappsbrallor

Fick en fantastisk gåva av Sanna och Johan. Ett par ypperligt snygga, varma, smidiga och superhigh-tech joggingbrallor. Jag har nu provat dom och kan säga att dom funkade något så infernaliskt bra. Morgonrundan har aldrig gått bättre.bilden har jag så klart googlehittat men snö var vi här också

- SARA

julafton lider mot sitt slut

Det har varit en fin dag, en helt vanlig dag med lite juliga inslag. Precis så jag vill ha julafton. Ingen stress, ingen press, inga krav. Mätt är man ju, men det är lite av grejen antar jag och maten blev mycket lyckad.Alfons och resten av familjen kollade Kalle vid tre.
Ljusen har brunnit och värmen har spridits
Min underbara Sanna har åkt till pojkvännen sin nu. Åter igen sitter man över julhelgen utan någon kärlek att hålla i hand. Det gör mig inte så ont, men någon dag hoppas jag på att jag också kan få fira jul med personen mitt hjärta tillhör. Jag är lycklig över att jag har min familj allafall.

Imorgon fortsätter julfirandet med lite släkt på lunch och sedan med fina vännerna i Ulricehamn mot kvällen, vilket kommer bli underbart så klart. Inte för att det är Ulricehamn utan tillsammans med många av de bästa människorna i mitt liv.

En fin julgåva är att det börjat rulla in kommentarer från människor utan främlingsfientliga åsikter vilket glädjer mig mycket. Vi måste börja stå för vad vi tycker, få slut på Sverigedemokraternas befängda snack.

God natt och God jul.

- SARA


tjugofyra dagar för en bättre planetTjugofyra dagar av små och stora tips för en bättre planet
för dig, mig, björn, fisk, apa och manet
En bit på vägen det faktiskt är
och vi hoppas lite nytt ni med er bär
En liten sammanfattning vi vill ge om vad vi under månaden sa
och nu på julafton den på vers kan vara roligt att ha


1. Att sopsortera är faktiskt en lag
så köp in sorteringskärl redan idag

2. Släcka din lampa är väldigt lätt
likaså dra ur sladden när mobilen blivit mätt

3. Att ställa bilen kan för hälsan vara bra då och då
särskillt om du istället väljer att cykla eller gå

4. Det du införskaffar behöver inte alltid vara nya
det finns kanonbra saker i andrahand för dig själv och din lya

5. Säg vad du tycker ute på gator och torg
att demonstrera tillsammans framkallar ingen sorg

6. Dricka kaffe kan vi göra på olika fik
men att fika etiskt gör världen rättvist rik

7. Julklappar behöver inte alltid bestå av materiella ting
en upplevelse kan ge mycket mer än en massproducerad ring

8. Att animaliska produkter inte är något vi måste frossa i
få in mer grönt i din kost och få ett bättre samvete precis som vi

9. Plastpåsar överallt är en miljöbov så stor
ta alltid med en tygkasse och ge gärna en till din mor och din bror

10. Välj ekologiskt så mycket du bara kan
så märker du snart att många på grund av det vann

11. Byt ut dina lampor mot ett miljövänligare alternativ
en liten förändring som gör gott för både ditt och andras liv

12. En julgåva kan se ut på många olika sätt
att hjälpa ett fattigt barn kan vara så lätt

13. Resa på semster kan vi även det göra som en miljövänlig vana
ta inte flyget utan välj tillexempel en tågbana

14. Pälsindustrin är det värsta som finns
ser du verkligheten är det något du alltid minns

15. För att göra produktionen av varor utan att människor far illa
bör man välja rättvisemärkt som hjälper mycket i det lilla

16. Släng inte bort de kläder du tröttnat på
ta fram nål och tråd, sy om, och ett nytt plagg du kommer få

17. Att önska låtar till musikhjälpen gav en stor vinst utan att hota
över fem miljoner fick vi tillsammans ihop för att malarian bota

18. Att vara glad kan förändra så mycket runt omring er
ni kan lysa upp en människas dag bara om ni ler

19. Att tänka på ett positivt sätt är konsept för förändring ska ske
så under alla motgångar du möter fortsätt att le

20. Att välja bilen i stressen kring jul
blir inte för dig och för jorden så kul

21. Ett julbord kan inehålla mer än kött
många recept vi genom december mött

22. Att Sverigedemokraterna ej in i riksdagen ska
dom är inga människor vi i vårt demokratiska samhälle vill ha

23. Bjud in dina vänner till diskussion
delge, stå på dig för att nå din vision

24. Idag vill vi bara önska er lycka till
ni kan göra precis vad som helst bara ni villAlla inlägg om Sverigedemokraterna finns på länken nedan, fortsätt diskutera!!!

http://saralouisenilsson.blogg.se/category/for-den-jord-vi-lever-pa.html

- SARA & SANNA

it don't matter if you're black or whiteDagen till ära har jag på mig min julklapp till mig själv, ett par tvåfärgade tights, design Josefin Strid. I håret har jag min fina julklapp från vår söta Emelie.
Nu ska vi gå på julbord och julmys.

- SARA

dundergodis till de snälla

I går gjorde jag Fudge, den blev inte bra. Misslyckad skulle man kunna säga. Men så kokade jag om den i så där en halvtimme till, då blev den helt fantastisk och går nu att ge bort till svärföräldrarna.


Som ni ser dunder(gott)godis!

GOD JUL
 
- SANNA

hur ser julmat ut då?

Någon skrev så fint om att min julmatsingredienser inte kunde bli julmat. Eller rättare sagt:

"haha julmat? jaaa vet, klart det är julmat! Det finns ju ingen julmat eller så är allt julmat...hmm"

Det här är vad som blev allafall:

Jansons frestelse


och senapsmarinerad skinka


Sen att min julmat inte innehåller varken rumpor eller döda invånare från havets djup är det väl ingen som tar skada av.

- SARA


white man came across the sea

he brought us pain and misery....
- SARA

julaftons morgon och mor min blir sextio
"...och hela granen är ju full av grenar"

- SARA


det är ganska komiskt

Vilken dubbelmoral man möts av på julaftons morgon. Akademiker, akademiker dit. Han trycker ner på mitt språkbruk, mina åsikter, mitt sätt att tänka, mitt sätt att vara, hantera saker. Det är abslout ingen ide att diskutera med någon som ser ner på mig bara för han själv är "högutbildad", sån jävla bullshit att bara skriva ut en sån sak att man är utbildad akademiker. Vad ger det? Extra pluspoäng åt er befängda ide om demokrati?

Sen skriver han ut ett tal på där han försöker, med alla medel förklara bort vad han precis gjort.

Akademikern skriver nämligen så fint:

"Förlåt för ett långt inlägg. Men jag hoppas att du verkligen läser igenom det och tar till dig det. Mitt mål är inte att på något sätt reta upp dig. Jag vill bara ge dig den ocensurerade sanningen så att du och din syster får ökad förståelse. Du ska inte behöva känna dig mindrevärdig för att du inte varit en statistik nörd som mig. Men vad du behöver göra är en svår sak. Du behöver erkänna för dig själv dina brister. "Okej - Jag vet inte så mycket om mångkulturens nackdelar", "Okej - Jag är ingen akademiker", "Okej - Mitt huvudintresse är inte samhällsteori".
Detta är första steget till självförbättring för nu kan du både uppskatta och ta till dig av andras styrkor. Som vi kan av dina. Att acceptera idéer och tankegångar som just nu kan verka svåra att förstå sig på handlar kanske inte så mycket om ren intelligens. Jag tror mycket på personlig mognad och eget ansvar. Följande uppmaning skriver jag inte med hån i tankarna, utan med förhoppningar; Väx up - Lev, Lär och Utvecklas"

Höja sig själv kan du, men fortfarande kan du abslout inte lyssna på vad jag har att säga, alltså är din akademiska bana en fis i rymden, en skam för julaftons morgon.

- SARA


underbara kvinna

Såg för övrigt en fantasisk dokumentär om en kolosalt härliga kvinnan Rosa Taikon ikväll. 83 år, silversmed med en väldigt intressant berättelse i bagaget. Vilken historia, vilket hopp om livet. Den går i repris i SVT1 imorgon bitti och i SVT2 den 25/12. Se den om ni har möjlighet.

Nedanstående text är tagen från SVTs tablåinformation:

Rosa Taikon - ett sånt liv
Svensk dokumentär från 2009. Från läger och tält till en plats i kulturens finrum. Det är en lång resa som romskan Rosa Taikon har gjort. I filmen möter vi den 83-åriga silversmeden som inte ger upp. Varken sin konst eller kampen mot fördomar och rasism. Hon berättar om sin uppväxt i zigenarlägren, om saknaden efter systern och författaren Katarina. Om arvet efter sin pappa, silversmeden Johan Taikon, men framför allt om sitt engagemang för mänskliga rättigheter. En film av Anna Karin Lund och Eva Harström.- SARA

inte är jag ensam

Fortfarande är det inte många av oss människor utan främlingsfienliga åsikter som vågat sig in i debatten, vilket självklart gör mig lite smått irriterad och ledsen. Jag vet ju att det inte är alla som tycker som...

...Anna som skriver:

"SD är de enda hoppet, sjukt att ni hjärndöda människor är emot de enda hoppet som finns för Sverige. annars är vi så gott som utrotade från jordklotet och de kommer föra in Sharialagar då de är laglig att våldta kvinnor. sjuka jävlar ni är, varför flyttar ni inte till Rosengård om ni älskar blattarna så jävla mycket"

Dom får heller aldrig tro det.

Pappa B gjorde ett inlägg där han i stort förklarade hur hjärndöd jag var och att föra en diskussion med mig inte var någon mening med över huvud taget. Han kallar mig "snorunge" och "lilla flickan" vilket inte har något med verkligheten att göra och inget med saken att göra heller. Det är min blogg, och kommer det in inlägg som inte ger något åt diskussionen, kan jag med all rätt ta bort dom. Skriv gärna ett nytt där du inte gå till personangrepp mot mig så kan vi börja snacka.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetVarje gång och i varje situation är det inte lätt att säga vad man tycker, men vi får aldrig bli rädda för att göra det. Våga stå på dig när det blåser motvind. Våga säga vad du tycker även fast du inte riktigt är säker på hur orden kommer komma ur din mun.


Hur gör du? Tala med dina vänner och bekanta om problem du brinner för, väck fredliga diskussioner som förhoppningsvis kan leda till att du och de du pratar med blir snäppet klokare i ämnet. Att prata med folk, informera och stå för dina åsikter är det viktigaste för att driva frågor framåt i samhället. Försök se problem mer än bara svarta eller vita, hitta nyanser, finn lösningar, tillsammans. Diskutera kan man göra i alla situationer, men var noga med att inte provosera, vanligtvis kommer man längre genom att på trevligt sätt prata och byta åsikter.

Vad behöver du för att börja? Att diskutera lär man sig bara genom att praktisera det. Alla kan inte börja med att lägga argument som en riksdagspolitiker, men lyssnar du till ditt hjärtas röst hittar du oftast ett sätt att sätta ord på dina tankar och känslor.

Varför ska du göra det? Som vi nämnde ovan är ett av det viktigaste sätten att föra information och åsikter vidare i samhället att just prata om det, sprida det vidare. Det finns så många som sitter med mycket tankar men ingen att bolla dom med. Den person du kanske trodde att du sist av allt skulle ha något utbyte att prata med är kanske den som kan ge dig mest. Det är otroligt viktigt att lära sig stå upp för det vi tycker och våga ge oss in i diskussioner, även om det till en början bara är mellan vänner.

Var hittar du mer information?
 Som sagt. Börja med dina vänner och våga sedan prata med folk som du kanske inte känner. Alla bär vi på tankar och åsikter. Alla har vi en historia att utbyta.

Lycka till!- SARA & SANNA

här ser ni någon som ska laga julmat- SARA

intressant läsning

Väldigt intressant läsning: http://www.skanskan.se/article/20090308/GRINGO/144645979/1114/gringo/*/invandrare-med-villa-vovve-och-volvo 
Tror du kan få många av dina svar genom denna länk Erik.

Pappa B och till många andra av er. Jag är inte dum i huvudet. Jag kan läsa, skriva, tänka, förstå, bilda mina egna argument och jag är absolut ingen snorunge som behöver läxas upp av någon "högutbildad" Sverigedemokrat. Frågan är vem som tänker längst?!

- SARAsvar på några tal

NI HAR MÅNGA FRÅGOR. NI PÅSTÅR VÄLDIGT MYCKET. JAG GER GÄRNA SVAR PÅ TAL.

Joakim Lindrot skriver:
"Ge upp istället, varje gång negativa inlägg om oss publicerars, varthelst det än här, så mobiliserar vi oss och bemöter påhoppen. Ni kommer inte undan"

Vad är det exakt vi inte kommer undan ifrån? Kommer vi inte undan era åsikter? Inte erat propagerande om hur vi ska lösa integrationspolitiken genom att hjälpa folk på plats istället för att släppa in människor i vårt välfärdsamhälle? Intressant med hot.

Joakim Lindrot skriver också:
"De där organisationerna är så misslyckade! Vet du varför? JO, de har sedan LÄNGE aktivt arbetat för att hålla sd ur riksdagen. Men nu misslyckas de! HAHA"

Så Sverigedemokraterna sitter i riksdagen menar han? Det är inte September än på nio månader.

Joakim Lindrot skriver åter igen (han verkar ju inte ha så mycket att göra så här dagen innan jul):
"Varje år skär ni ver på vård, omsorg, pensionär, och varje år så lägger vi allt mer pengar på integration och invandring. Hur mycket skall pensionerna sänkas innan ni är nöjda? Precis som ni säger, man måste prioritera. Och det är dags att prioritera annat nu efter 30 år av galenskap"

Jag har inte i något påstående sagt att vi ska skära ner på vård, omsorg, pensionärer. Det finns betydligt mer relevanta bitar i samhället där mycket pengar finns att hämtas. Vi ska aldrig behöva plocka pengar från de redan utsatta till de redan utsatta. Leta så ska ni finna.

Jessie skriver:
"Jag tycker fan synd om jubelidioter som dig och ditt följe.. Att du är så jävla blind för verkligheten, frivilligt eller ofrivilligt. Ser du inte vilka jävla problem det ställer till? Vet du ens hur situationen i Malmö ser ut? Nej just det, du är ju verklighetsfrånvarande"

Jag ser exakt vad som händer i samhället och jag vet mycket väl hur det ser ut där ute och var problemen ligger men jag tror helt enkelt inte på ert sätt att lösa det. Det finns sätt under demokratiska former för att få en bra integrationspolitik. Vad vore Sverige idag utan mångkultur, har du ställt sig den frågan?

Jessie skriver igen:
Jag antar att du som så många andra hycklare i Pk eliten absolut INTE bor i ett invandrartätt område? Nej, tänkte väl det..Hoppas du blir så jävla överraskningsberikad att du aldrig någonsin vågar gå utanför dörren.. Det borde få stopp på ditt nonsens! Du har ju inget att bemöta oss med, jo.. Bara det gamla skitpåhoppet "rasist"...Om du nu måste visa dig så duktig, se förfan till att komma på något bättre. Fan vad jag ska skratta åt dig nästa år när SD vinner, då kan du stå där med ditt skägg i brevlådan.. Det är så jävla många fler än du anar som sitter hemma och knyter nävarna i ren ondo..

Du har ju ingen aning om vem jag är. Vart jag bor spelar i frågan inte heller någon roll. Lika lite som någon igår tyckte Sanna var en hycklare för att hon hade en blond pojkvän. Alltså helt ovesentligt. Jag har ögon att se med och jag vet vad som händer där ute. Jag vet också vad mitt hjärta står och jag vet vad jag gör när jag påstår att någon är rasist. Jag har inga avsikter att visa mig duktig på något sätt jag vill bara förbättra det land vi lever i. Att sedan skriva att Sverigedemokraterna kommer vinna är ju ett väldigt roligt inslag i ditt inlägg. Vinna vad. Få över 50% mariotet i nästa riksdagsval då menar du tro? Vinna över några fler idioter till din "sida"? Vadå vinna?

Pappa B skriver:
"Jimmie är söt! Rösta på SD 2010 så kanske din bil slipper brinna ner"

Bilarna brinner för missnöjet finns, missnöjet finns och vi måste göra något åt det. Inte genom att förbjuda grupper att ta plats i vårt samhälle. Bilarna brinner också för att människor betalar ungdomar för att tända eld på deras bilar, detta kallas försäkringbedrägeri. Allt är inte svart eller vitt. Sen är det helt upp till var och en att säga om en människa ser söt ut från utsidan eller inte. Det är på insidan jävulen sitter.

Pappa B skriver igen:
"Du verkar ju vara en sann demokrat, du trakasserar SD och vill inte debattera saken. Gå och lägg dig igen jävla snorunge"

Jag möter gärna era argument, men inte om någon kallar mig snorunge som själv inte ens kommit med något.


Utbildad statsvetare tillika Sverigedemokrat skriver:
"Ni bör veta att Sverige är det land som har bäst integration i hela Europa, och ändå blir det bara värre och värre. Mer resurser på att integrera? Varför kan vi inte lägga pengarna på att hjälpa människor i fattiga länder istället. Det blir en vinst för båda sidor. Mindre problem i Sverige, samtidigt så kan de miljarder invandringen kostar varje år göra så mycket mer hjälp i fattiga länder där pengarna räcker längre och till fler människor. Satsa på att plugga lite på högskolenivå så kanske ni kan få ett mer nyanserat förhållningssätt, och inse att världen inte är svartvit, och att Sverigedemokraterna varken är extrema eller hjärntvättade"

För det första. Du vet inte något om hur mycket jag läst på högskola eller inte gjort det. Konstig sak att påpeka, som om högskolestuderande skulle vara de enda som skulle kunna argumentera, ha åsikter, ha en bild av hur man vill förändra. Hur ska vi få ett bättre samhälle och en bättre situation för alla de människor som bor här om vi inte lägger resurser på det. Att lägga pengar och hjälpa människor i fattiga länder är inte alltid så självklart som du framställer det. En "högutbildad" stadsvetare om någon borde väl veta att det pågår krig ute i världen, att människor flyr från krigsdrabbade områden. Slänga in lite pengar i dessa länder är inte så lätt som det sägs, eller skulle vi skicka dit mer soldater menar du?

Winston säger:
"Ni behöver inte oroa er för Sverigedemokraterna. Om 30 år är invandrarna i majoritet och något årtionde senare har muslimerna tagit över Sverige. Svenskarna en folkgrupp som är utdöd om några generationer, till glädje för er antar jag"

Om 30 år kommer klimatet förändrats avsevärt. Ska vi finna en lösning på miljöproblematiken måste vi också finna ett sätt där människor kan leva tillsammans. Finna en solidaritet och en medmännsklighet. Finna ett sätt där vi ser människor som olika männsikor och inte som olika raser.

Tim säger:
"Har inte invandrare som kommer hit något som helst eget ansvar att anpassa sig till landet de kommer till? Det finns bevisligen invandrare som klarar av att anpassa sig till Sverige, så det är en lustig människosyn att omyndigförklara allihopa. Invandrare som inte lär sig språket och anstränget sig för att skaffa en försörjning har inget här att göra. Så har det alltid fungerat tidigare"

Första steget för att människor ska anpassa sig till vårt samhälle är ju att vi släpper in dom, ger dom en chans. Vi sätter människor ute i förorter och kallar dom "ett problem". Finns det då någon som helst anledning för dessa människor att vilja ta sig in i vårt samhälle. Vi måste möta problemet från rätt håll, inte anklaga människor att inte vilja integrera sig innan vi ens gett dom en möjlighet till det.

Niclas skriver:
"Människor kommer till Sverige av felaktiga grunder. Alla kan inte ha rätten att bo och leva i Sverige. Ska vi hyra en supertanker (båt) och hämta upp folk i Afrika bara för dom har det svårt?
Och vi svenska bemöter allt nytt folk väl kan du ge ett exempel på ett mer tolerant folk än svenskarna? Bara för man är Sverigedemokrat betyder det inte att man hatar invandrare och andra kulturer.Och tycker du det är rasistiskt/främlingsfientligt att ställa krav på folk som kommer till Sverige?Har du varit i ett annat land än Sverige och sätt hur deras samhälle fungerar? Typ på balkan eller mellanöstern? Jag lär väll aldrig få svar på mina frågor"


För det första förutser du att han inte kommer få något svar vilket är intressant. Menar du att du inte vill ha något svar heller då? Intressant också är att du så snällt förklarar för mig att en supertanker är en båt. Över till svaren du inte trodde han skulle få: Som jag skrev ovan så måste vi möta problemet från rätt håll, inte utesluta människor från vårt samhälle. Tror inte på den lösningen över huvud taget som du nog fattar. Problemet finns och jag är mycket medveten om det men ni ger er på det överifrån och beskyller istället för underifrån och finner lösningar. Måste allting handla om tolerans, kan det inte handla om att vilja träffa människor från andra kultur från andra länder. Jag ser ingen anledning till varför det skulle kallas tollerans och inte vilja, från alla håll. Precis som jag varit i andra länder, ja, och självklart velat lära känna deras samhälle. Man kan däremot aldrig jämföra att vara jag är på besök i ett land med att jag skulle bli berövad sin frihet i mitt hemland och var tvungen att fly till ett nytt land, där människor står med armarna korsade över bröstet och inte ens vill ha mig där. Där fick du dina svar.

Erik Hellsborn skriver:
"Antar att det är min länk som åsyftas. Varför bjuder du in till diskussion om inte ändå inte tänker lyssna på motargumenten?"

Jag lyssnar och ska läsa ditt inlägg, och som du ovan ser kan jag visst ge svar på tal.

- SARA

 


varför säger ni inget?

Är alla mina läsare Sverigedemokratiska idioter?

Ni tror på allvar jag kommer gå in på era länkar, ni tror på allvar jag någonsin kommer gå på erat propagerande?

- SARA

så säg nu vad ni tycker kära vänner

När jag märker att vi har ett gäng idioter till Sverigedemokrater som skriver på våran blogg får jag en liten klump i magen. Det är så obehagligt att ni finns på riktigt, så nära, samtidigt intressant att föra en diskussion med er.

Man kanske kan tro att människor som gått med på att stödja ett främlingsfientligt parti många gånger är så hjärntvättade så det är svårt att påverka dom till det bättre, men det sista vi får göra är att ge upp. På alla sätt måste vi få stopp för att rasistiska åsikter ska föras in på riksdagsnivå, in i vårt demokratiska samhälle. Det är vi som medborgare som fortfarande kan göra det.

Vad det handlar om? Integrationspolitiken.


Jag är mycket medveten om att den inte fungerar som det borde i vårt land, men det är mycket farligt att lägga upp det på det sättet många ur Sverigedemokraterna gör. Att det är människorna som kommer till Sverige och inte får en rättvis chans i vårt samhälle, att det är deras fel.

Allt handlar ju om hur vi i Sverige bemöter våra nyinflyttade, från riksdagsnivå ner till enskillda personer. Ett Sverige som skulle kunna ha alla resurser till att bemöta människor som av en eller annan anledning kommer till vårat land. Här finns plats, här finns tid, här finns pengar. Det gäller bara att prioritera och jag tror det är jätteviktigt att alla våra demokratiska partier i Sverige lyfter fram detta som en viktig fråga, annars är risken att partier som Sverigedemokraterna får mer makt. Mycket av okunskap, mycket med hjälp av fula metoder, mycket på grund av att inget händer.

Hjälp mig nu snälla vänner. SVERIGEDEMOKRATER I RIKSDAGEN - NEJ TACK!!!- SARA

hej lilla pepparkaka

Nu har jag nog ätit en pepparkaka för mycket igen. Problemet med julen är väl just det, all mat. Imorgon ska jag fasta så jag kan vara riktigt hungrig på julafton. Jag längtar efter min hemmalagade auberginesill och Sannas fantastiska fudge.

Dan före dan är just var det är imorgon. Det känns, men ändå inte.Läsa Harry Potter är det enda jag tänker på just nu. Ska skrida planerna i verket i min säng.

- SARA


tjugofyra dagar för en bättre planetIdag upprörs vi lite extra över Sverigedemokraternas framfart i Sverige, men faktumet är att dom växer, självklart med fula medel. Vi måste alla hjälpa till att sätta stopp för det.

Hur gör du? Självklart ska du inte gå på något propagerande för ett bättre Sverige från ovanstående parti. I grunden har dom rasistiska och främlingsfientliga åsikter och det kan vara lätt att gå på deras olika förklädnader. Sprid information till vänner och bekanta. Släpp in människor på livet du kanske inte skulle gjort förut. Upptäck att det alltid finns olika typer av människor men aldrig olika raser. Tryck på demokratiska partier om att integrationspolitiken är viktig och att den bör lyftas på ett demokratiskt sätt.

Vad behöver du för att börja? Se människor med ett nytt öga, låt dig inte luras av grupper med skev människosyn.

Varför ska du göra det? Vi bor i ett västerlänskt land och ska kunna ha både tid och pengar att ta emot flyktingar som behöver hjälp samt andra som vill bosätta sig i Sverige. Integrationspolitiken måste förbättras men inte genom rasisitiska förbud mot att vissa människogrupper ska få komma till Sverige, något Sverigedemokraterna kommer se till om de kommer in i Riksdagen. Vi måste med alla medel få stopp för ett sånt parti i vårt samhälle och inte tillåta att dom får bestämmanderätt. Sverigedemokraterna har inget med vår demokratiska samhälle att göra.

Var hittar du mer information?
 http://www.nmr.nu http://www.umr.nu http://www.ingenillegal.org http://www.antirasist.nu http://www.sverigemotrasism.nu http://www.expo.se http://www.historiska.se/vittoljud/index.html
http://www.motstandsrorelsen.se med mera med mera

Lycka till!- SARA & SANNA

med halva hjärnhalvan. högst

En före detta klasskompis till Sanna skrev i morse ut på facebook om ett "jublande besked" om att Sverigedemokraterna ökar med väljare i mätningar. Vi gav oss självklart in i diskussionen och gick ur den med att bara vara ännu mer övertygande om att Sverigedemokraterna försöker lura skiten ur svenska folket. I ett inlägg skriver killen att "dom inte har främlingsfientliga åsikter och att Sverigedemokraterna är det mest demokratiska partiet i Sverige"

I nästan skriver han "Vi har tagit emot för många på för kort tid, punkt. En liten invandring från närstående kulturer kan vi klara av. Men inte hela människomassor från arabiska länder exempelvis. Förövrigt vill inte ens många invandrare från dessa länder integrera sig och bli svenskar. Det är inte bara svenskarnas fel"

Ni fattar vilka jävla nöt som håller på att ta sig in i riksdagen va. Kan ju kanppt tro det är sant att vi människor kan vara så här korkade.

- SARA & SANNA


en kväll på köksplanet

Vi har ikväll börjat julmyset med lite bak och grejande i köket hemma hos mor och far i skogen.

Här har det blivit vörtbrödPepparkakor...och pepparkakshus
skumparty i mumindalen. va tycker ni?Det har också tillverkats vegetarisk senapssill gjord på aubergine. Recep finns på http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul...och den blev hur god som helst. Vi har också provat sillsalladen från samma sida. Det kommer bli ett fantastiskt julbord i år. Det kommer troligtvis bli en väldigt mysig jul över huvud taget. Som det känns nu allafall.

Måste också tipsa om denna fantasiska julsk*nka här nedan på bild. Förra året gick den och få tag i Malmö och Stockholm men för hoppningsvis finns den i fler härliga butiker i år.julsk*nka (fast utan rumpa)


- SARA & SANNA


tjugofyra dagar för en bättre planet


Vi har redan tidigare i julkalendern slått ett slag för vegetarisk och vegansk mat. Nu börjar julstöket i kök landet runt och vad passar bättre än att inte göra julbordet lite grönare i år.

Hur gör du? På många vegetariska och veganska matlagningssidor på internet finns nu i juletid fantastiskt goda miljövänliga alternativ på julbordet. Du kan göra likheter till allt från sill till skinka utan att behöva ha dåligt samvete. Våga prova, vegetarisk mat är det godaste som finns och kan varieras till oändlighet.

Vad behöver du för att börja? Klicka dig in på någon av sidorna nedan och gör julbordet till ett grönt och gott nöje. Det finns även kokböcker men nu när det börjar dra ihop sig är internet ett självklart och smidigt alternativ om du vill hitta läckra recept.

Varför ska du göra det? Vi har tidigare nämn vilket stort problem köttindustrin är. Nedan kommer fler punkter som för hoppnings vis kan motivera dig till att välja (om inte allt) lite mer vegetabiliskt till storhelgen framför oss.


· Att producera 1kg kött kräver lika mycket resurser som 10kg vegetabilier


· Två tredjedel av allt spannmål som skördas i Sverige blir djurfoder, spannmål som vi själva direkt skulle kunna äta istället


· Mer än 800 miljoner människor värden över svälter, varje dag dör 24000 människor av hunger och undernäring. Samtidigt kräver våra matvanor enorma resurser – till exempel i hur de framställs och med tanke på alla fullgoda varor som slängs i hem och butiker


· Den globala boskaps- och animalieproduktionen ger större skador på klimatet än vad bil-, flyg- och båttransporterna gör tillsammans.


Var hittar du mer information?
 http://www.klimathotet.net, http://www.djurensratt.se, http://www.futurefood.org, http://www.vegan.se, http://www.veganrecept.se http://www.vegania.net

Lycka till!- SARA & SANNA


ärenden till timmar

Klockan tio begav vi oss ner mot Tranemo för att göra ärenden hit och dit, som blev till timmar med lastande av järn, fönster, hönsfoder, julhandlande på Ica och besök hos en högstadievän. Timme blev till timmar och halv fyra rullade vi in på gården igen, och solen hade redan gått ner bakom granar och grannar.Hela dagen har gått men nu börjar julstöket. Eller julstök är egentligen fel benämning eftersom det låter som en stressad tillställning. Stressad är det sista vi är sittandes bland auberginer som ska bli till sill, pepparkaksdeg och kolakok. Ganska fridfulla faktiskt till tonerna av Fairytail of New York framförd av vår älskade Annika Norlin och David Sandström.- SARA & SANNA

ska inte säga ska

Nä jag vill inte säga att jag ska jobba imorgon, men jag tänker försöka. Behöver pengar inför flytten. Behöver pengar till mycket.

Så nu ska jag gå och lägga mig jämte Alfons för sömn. En Alfons som tydligen bestämt sig för att äta upp sin ena tass ikväll.

Jag säger lycka till, till min kära hund. Jag säger God natt till alla er där ute.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet

Spara vårt jordklot ett moln av koldioxid nu i juletider och ge dig själv en lugn behaglig stund på väg till släkt och vänner. Åk kollektivt.

Hur gör du? Bestäm dig för att göra julfirandet till den helgen du ställer bilen och tar dig fram kollektivt. Du bokar biljetter på tågbolag eller bussbolag och låter bilen vila.

Vad behöver du för att börja? Endast att hitta en lämplig biljett till den plats du ska.

Varför ska du göra det? För miljön skull vore det bästa om fler och fler väljer att resa kollektivt året runt men just i jultider kanske det är lite extra viktigt av många anledningar. Just därför att många väljer att ta bilen och många reser under jul och nyårshelgen sker också många olyckor ute på vägarna. Det kan vara snö, halt och kallt vilket bidrar till att det är svårare att ta sig fram. Många dricker också alkohol under dessa helger och omedvetet ger sig många ut på vägarna med för högt promille i blodet. Detta vet vi alla kan ge ödestigna konsekvenser. Att starta upp kalla biler är heller ingen hitt, det släpps ut en mycket högre andel miljöfarliga ämnen när man startar en bil kall. Det är dessutom väldigt skönt att ta sig fram med buss eller tåg, ingen i familjen behöver ligga och köra och tänka på att ta sig fram i tid, den kan vi helt överlåta till den kollektiva föraren. Smidigt, praktiskt, säkert och miljövänligt.

Var hittar du mer information? http://www.sj.se http://www.swebusexpress.se http://www.bus4you.se http://www.gobybus.se

Lycka till!- SARA & SANNA

skicka svar


Prio Anm kod Utbildning Högskolepoäng
Resultat Ja-svar
 
1 90114 Lärarprogrammet med inriktning mot svenska / svenska som andraspråk för skolår F-6   240hp
Utbildningsprogram, Normal undervisning, Stockholms universitet
 
30 Antagen
 
                                                         


SKICKAT SVAR. NU ÄR DET KLART. NU ÄR JAG ANMÄLD. NU KAN JAG BÖRJA.

- SARA

är det julafton nästa vecka

Jag har inte riktigt orkat bry mig om det i år. Sån stor grej är det ju inte. Marioteten av svenska folket har ju glömt av varför vi firar jul, och jag undra varför vi firar jul när vi inte tror på varför man firar jul.

Tror inte jag behöver oroa mig heller, det viktigaste under julen är att alla mår bra och alla är glada vilket brukar vara lite si och så med i våran familj.

Det enda jag önskar mig är en jul full med kärlek, inget bråk och inga sura miner.

Tänkte allafall jag skulle börja med att planera lite mat jag ska laga tills torsdag eller onsdag eller när det nu är.

En rätt blir den här Vaniljkamut à la Malta som jag tesade för några veckor sen. Sen blir det Tofuskinka som jag fått recept på av Linn. Sen vill jag göra Aubegrinesill och Olivfrestelese också. Ett två tre. Fyra. Fyra rätter fyra dagar.bilden kommer från http://vegania.net

- SARA


adressändring

Sitter och försöker få världen att fatta att jag flyttar om någon vecka, eller rättare sagt alla tidningar och räkningar som kommer att fatta det. Tydligen ska det ta tre månader för vissa förlag att få in det i sina datorer.

Meddelande från TopHälsa: Din nya adress börjar gälla från nummer 2010/03

Hur svårt kan det vara att skicka nästa nummer till min nya adress.

Suck och pust. Söndagsångest.

Nu ska jag ta min ångest med mig ut i minusgrader, en lång runda i minusgrader.

- SARA


fenixorden, kurslitteratur & sötsur

Mitt humör sjunker. Jag mår så bra annars, det gör jag verkligen, men helt plötsligt kan jag känna mig jättedåligt och blir ledsen, arg och sur. Allt detta föds ur jävulens påfund, godis. Så fort jag äter godis eller något annat sött så rasar hela min värld. Det finns ingen annan förklaring och det enda sättet är väl att sluta. För det är jobbigt. Jag måste sluta vara sötsur. Sötsura Sara är det värsta jag vet.Något som däremot gör mig glad är min försenade födelsedagspresent från Sanna och Johan. Fenixorden ligger jämte min säng och 1001 sidor är redo för mig och jag är mer än redo för dom.Vad jag däremot inte vet om jag är redo för är min första kurslitteratur. Fått ett brev med diverse information från Stockholms universitet. Bland annat om de första böcker jag behöver införskaffa. Skulle nu då kunna tänka: "Nu börjar allvaret". Jag ska istället tänka: "Nu börjar det roliga". Köpa böcker, flytta till Stockholm, lära mig lärande och bli lärare. Hur lätt som helst, hur kul som helst.
Nu ska jag sova bort min sura min och söta saker är efter denna dag bannlysta, tjocka böcker är efter denna dag min nya drog.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


En dag som denna när klimatmötet i Köpenhamn gav jorden en lika stort hopp som en fis i rymden så kan det vara svårt att hålla huvudet högt, men det är precis vad vi måste göra.


Hur gör du? Som varje enskilld individ måste vi behålla vår optimism om förändringar nu ska kunna ske. När våra ledare sviker måste vi med alla krafter försöka berätta för dom att vi som medborgare inte går med på orättvisor och miljöförstöringar. Vi lever i ett demokratiskt land där vår regering inte är någonting utan rösterna från oss. Fortsätt kämpa för en bättre värld, fortsätt ifrågasätt och lev med visionen om att alla människor kan förändra. Behåll tron om att vi kan göra något för att världen ska bli bättre. Leta fram din passion i livet, vad brinner du mest för att förändra. Sedan är det bara att göra det. Vi i västvärlden har alla förutsättningar för att verkligen göra det. Det finns inget som kan stoppa oss så länge vi behåller vår optimism.

Vad behöver du för att börja? Resa dig ur nederlag och lära dig tänka framåt. Lära dig tänka att du kan klara allt om du bara vill.

Varför ska du göra det? Om vi människor ger upp tror om en bättre värld rasar allt. Vi måste i alla led visa vad vi tycker för att få fram en förändring. Hoppet måste vara det sista som överger oss. Tillsammans är vi starka, smarta och fantasiska om vi bara låter optimismen komma till oss. Vi kan åstadkomma så mycket mer än giriga makthavare som inte ens kan se att dom håller på att begrava hela männskligheten levande. Vi alla vill väl att våra barn och barnbarn ska få chansen att leva på denna jorden, leva på en mer rättvis plats. Förändringen måste ske nu. I oss alla, för oss alla.

Var hittar du mer information? Överallt och inne i dig själv.

Lycka till!

hur vill du leva? vad vill du göra?

- SARA & SANNA


det är lördag idag

Lussekatt till frukost. Bra lördagsstart.Gav oss ut i den kalla decemberdagen och åkte hem mot den snötäckta skogen. Nästa gång vi kommer till Göteborg ska allt packas ner och lägenheten ska lämnas. Lämnas ska Göteborg, fina Göteborg.


Jag ser tydligen ut som en präst idag så man kanske skulle ändra yrkesbana. Synd man inte tror på Gud.

- SARA

tack fina vänner

Fikan med Anna-Maria och Sandra var fantastiskt trevlig. Så underbart att fått lära känna två så ödmjuka och jordnära människor som er två och det är bara hoppas på att vår vänskap varar för evigt.

Efter en fin fika med massa gott från Villa Villekullas kakbuffé så åkte jag hem till Jane och Niklas vilka jag spenderade restan av den fina, sista, kvällen i Göteborg med.
Jag kommer sakna min Jane så sjukt mycket, hon har kommit och bli en av de vänner som satt mest prägel på mina år i Göteborg. Hon kommer alltid finnas i mitt hjärta. Underbara Jane.

Kan ni ändå tänka er att jag redan är hemma. Redo för att kliva i säng, sova så skönt tills morgonen kommer. Vad lycklig jag är. Vad lycklig.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Ett leende kan betyda så mycket för den man ger det till. Så lite kan ge så mycket.

Hur gör du?
  Det är bara att ta fram leendet som gömmer sig inom dig. Glöm dina bekymmer för ett tag och le mot människorna du möter.

Vad behöver du för att börja? Bara ditt egna fina leende.

Varför ska du göra det? Människor i alla tider har haft problem och du kanske inte kan lösa det bara med ditt leende, men du kan ge människor en lite hjälp på vägen. Att få ett leende från en annan människa, som du kanske inte känner, kan betyda så mycket. För en stund kan alla bekymmer flyga i väg och hoppet kan komma tillbaka. Detta kan även sprida sig till nästa människa och nästa, och nästa... En glad människa kan faktiskt göra flera tusen andra människor glada bara genom att le mot de som den stöter på, på stan, gymet eller i affären.

Var hittar du mer information? Leta långt inne i dig själv så ska du se att du hittar ditt eget speciella leende.

Lycka till!

- SARA & SANNA

tiden räcker inte till

Särskillt inte när man är uppe halva natten, eller vänta nu, hela natten och dansar och går och lägger sig halv åtta på morgonen.

Har fått lite bråttom nu känner jag. Ska träffa mina sötnosar Anna-Maria och Sandra inne i stan vid tre och efter det blir det att möta upp min fina Jane för en vidare kväll tillsammans med henne.

Så nu får jag ta och skynda mig med allt jag måste göra innan jag ska kassta mig på vagnen in mot stan.

Trots lite smått stressad just nu är det en underbar dag. Ett underbart liv.

- SARA

ut i natten. eller ut i kylan.

Jag ska inte göra upp dagsplaner, jag gör ändå aldrig som jag bestämt. Packat har jag gjort, endel. Det är också det enda jag fått gjort som jag hade planerade imorse.

Men den viktigaste och roligaste planen går i lås alldeles strax när jag åker in mot stan och möter upp Elin. Får se om det bli Parken, Svanen eller något annat roligt torsdagshängsvängdansställe.
min lugg är sne. ää. måste man lyckas med allt

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetNi har väl inte missat att du denna veckan kan önska en låt till Musikhjälpen i P3 och samtidigt hjälpa till att bota malaria.


Hur gör du? Gå in på P3 hemsida så står alla instruktioner där. Det går både önska låtar och ropa in kanonsnygga saker på auktionen. Saker som Håkan Hellströms gitarr tillexempel.

Vad behöver du för att börja? En telefon, dator eller att du befinner dig i Göteborg.

Varför ska du göra det?

Information hämtat från P3 hemsida:

Tanken bakom Musikhjälpen
Grundidén är att publiken betalar för att önska en låt, att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. All musik som spelas i P3 under dessa dagar är önskad av er. Så önska din favoritlåt och skänk samtidigt 50 kronor till Radiohjälpen.

Hur går det till
Tre programledare bor i ett glashus på ett torg (i år i Göteborg). De får inte äta fast föda och de har ingen möjlighet att lämna glashuset och gå på stan och köpa julklappar. Däremot skall de sända dygnet runt – i sex dygn.
 
Förutom att önska musik går det också att skänka pengar genom ett flertal andra insamlingsaktiviteter i och omkring glashuset och runt om i Sverige. Programledarna kommer att gästas av kända och okända personer som dyker upp i glashuset olika tider på dygnet. Vissa för att spela musik, andra för att visa sitt stöd på annat sätt.
 
Det kommer också arrangeras tävlingar där de som ringer in kan vinna priser. Vissa priser kommer att vara fina, andra inte. Det kommer framförallt att handla om tjänster som vi medarbetare på SR kan bidra med. Det kan vara DJ på fest, festfixare, en lunchdate, gå ut med hunden eller kanske styling av en okunnig programledare. Även konstverk och kändisars attiraljer kommer att tävlas ut.

Var hittar du mer information? http://www.sr.se/musikhjalpen, http://www.svt.se (sänd även live i tvåan)

Lycka till!- SARA & SANNA


tjugotvå kartonger

Än så länge är fem fyllda med böcker, skivor och filmer. Det får räcka för idag.- SARA

en sen god morgon till kylan

Sov ganska länge idag och möttes av en bitande kyla när ja gav mig ut på morgonjoggingrunda. Sitter nu och tinar upp med chailatte, kopp nummer två.

Magen börjar bli full och likaså planerna inför dagen.

Ska nu först ner till källaren och hämta upp banankartonger och börja packa ner mitt liv. Vad ska man börja med tro? Böckerna kanske. Kläderna sist.

Efter det måste jag ner på stan en sväng, lämna in lilla minidator som inte ville vara med mer än någon månad. Synd bara att Expert inte alltid är vad dom heter, men man kan ju hoppas på att få lite hjälp där. Dessutom in till Stadium och klaga lite på mina nya joggingskor. Kan ju tillägga att det är bland det värsta jag vet att gå tillbaka med saker jag inte trivs med, men det är bara att hoppas på ett trevligt bemötande.

Friskisbesök klockan fyra. Utnyttja mitt stackars gymkort som inte är använt sedan juli eller nått.

Ikväll ska jag och Elin ut och dansa vilket ska bli fantastiskt trevligt det.


födelsedagsmuggen från min fina anna-maria


Fick också ett väldigt trevligt sms precis om hur morgondagens kväll ska spenderas. Underbart initiativ Jane!

- SARA


tåg. bazaar. konsert.
saffransgifflar och glada besked på tåget mot göteborg


kalla fötter, inte mycket sålt men en mysig stund på ladyfests julbazaaroch en underbart fin julkonsert inne i annedalskyrkan

alltså en underbart fin onsdagseftermiddag och kväll tycker vi

- SARA & SANNA

kursen blir av. jag pustar ut.

Hej Allihopa !
Vill tala om att kursen blir av tack vare er !!!
Vi skickar lite mer papper med snigelposten !!!
Vi ses den 11 januari !!!
Hälsningar Ylva Linder på Väddö.

Fick det underbara mailet i dag är så glad och förväntansfull. Nu behöver jag inte längre oroa mig om hur det ska bli till våren, ett år framåt är räddat !!!- SANNA

fjugofyra dagar för en bättre planet


Har du mycket kläder du inte använder så ta tag i nål och tråd och ge dom en uppstyling och ge dig själv en helt ny garderob.


Hur gör du? Använd din egen fantasti eller leta inspiration i tidningar och på nätet. Att sy om dina kläder behöver inte betyda att du behöver ha en symaskin och vara haj på mönster och avancerade tekniker. En burk med pärlor kan få en gammal kofta att se som ny ut. Det enda du behöver då är nål och tråd och fina pärlor från ett förbrukat halsband till exempel. Paljetter, sidenband och tygfärg är också lätta och snygga hjälpmedel som du kan förnya dina plagg med. Känn inga gränser i ditt skapande.

Vad behöver du för att börja? Införskaffa en nål och tråd, eventuellt annat material om du inte hittar något användbart hemma. Leta second hand.

Varför ska du göra det? Modet förändras hela tiden och ofta köper vi plagg som bara används någon gång för att sedan fylla på vår garderob med nya saker. För att konsumtionen ska minska, vilket är nödvändigt för att vi inte ska förbruka alla resurser å vår jord, bör vi tänka till en extra gång innan vi köper nya kläder. Vi ska inte dömma ut plagg bara för det går ur modetidningarnas riktilinje, med lite "pimpning" kan det lätt komma på banan igen. Dessutom skapar man på detta sätt helt unika plagg, och det är bara du som kommer ha ett exakt likadant. Dessutom (en gång till) är det kanonkul att göra om sina gamla kläder. Ta dig tid och börja pyssla.

Var hittar du mer information? http://www.panduro.se, http://www.myrorna.se, http://www.emmaus.se

Lycka till!den här blusen har fått nytt liv med ett svart sidenband i halsen. lätt och hur snyggt som helst.

- SARA & SANNA

nä lite smink har aldrig skadat
Lite smink efter en dryg veckas sunk var skönt.

- SARA

snart bär det av väster ut

Vore ju fantastiskt trevligt om det vore mot New York vi styrde kosan men nu får vi nöja oss med några dagar på Sveriges västkust. Inte fy skam det iofs. Ikväll blir det julmarknad utanför Annedalskyrkan och sedan blir det att vandra in i kyrkan för att se på välgörendhetskonserten A home for Christmas med artister som Anna von Hausswolff, Göteborg Indikör och Hunt. Efter det funderar vi på att dra till Jazzhuset en sväng där Musikhjälpen i
P3 har klubb.

Bara idag kommer det hända en massa kul, resten av långhelgen ska jag träffa Jane, Elin och för hoppningsvis några till av mina fina vänner i staden jag snart lämnar. Banankartonger ska införkaffas och lägenheten ska börja tömmas. Den 29e ska allt vara klart och dagen innan nyår går flyttlasset mot huvudstaden.

Visst är det lite vemodigt att lämna min fina lägenhet och framför allt att flytta från alla fina vänner jag fått under tiden jag bott i Göteborg. Jag tror ändå detta kommer bli en bra nystart för mig och riktiga vänner finns kvar vart man än i världen vänder.

Nu är det allt dags att plocka ihop alla saker och städa iordning i mammas numera kaosartade syrum.Allt är nu klart inför kvällens bazar utanför Annedalskyrkan

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Eftersom det snart är jul och ni säkert är många där ute som inte införskaffat alla julklappar än. Så kommer här fler tips för att göra gåvogivandet i julfirandet till ett sant nöje och samtidigt bidra till att världens produktion av varor blir mycket rättvisare.


Hur gör du? Besök en butik som säljer rättvismärkta prylar och kläder. Dessa finns i nästan alla större städer. Annars kan man lätt hitta dem på internet. Har du svårt att välja är det alltid en bra idé att ge bort ett presentkort. Då kan din vän, arbetskamrat eller familjemedlem själv få välja bland alla rättvisa fina saker där ute. Ett annat bra tips är att köpa något ät och drickbart med det rättvisa märket på sig. Köp lite vin, choklad, the, kaffe, frukt, kakao eller godis och gör en fin presentförpackning av det. Frågasätt också din "vanliga" butik. Vart kommer varorna ifrån? Hur är dom tillverkade? Fråga personalen, dom ska kunna svara och om dom inte kan det ge dig inte utan kräv ett svar från högre instanser.

Vad behöver du för att börja? Leta upp butikerna både på gatorna och på nätet. Tänka på att varje tröja, fotboll eller docka är någon som suttit och tillverkat. Fråga dig vem och under vilka villkor.

Varför ska du göra det? Det är ofta till ett högt pris det roduceras prylar, leksaker och kläder ute i världen. Ett mycket högt pris för de som måste tillverka dom. För att kunna pressa priserna för oss konsumenter samtidigt som företagen ska kunna gå med storvinnst, är det människorna på fabrikerna som får jobba under fruktansvärda arbetsföhållanden och dessutom till en minimilön. Därför är det viktigt att vi som konsumenter har koll på vart våra varor kommer ifrån. Genom att ställa krav kommer fler människor få en drägligare arbetssituation. Ett mycket bra sätt att göra detta är att köpa rättviemärkt. Nedanstående punkter är hämtade från rättvisemärkts hemsida och visar vad du bidrar till genom att välja rättvisemärkta varor.

• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
• Barnarbete och diskriminering motverkas
• Demokratin och organisationsrätten främjas
• Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Var hittar du mer information? http://www.rattvisemarkt.se/ googla dig fram till dina rättvisa butiker nära dig

Lycka till!

- SARA & SANNA


sitter och hoppas

I går skickade jag in brevet till Väddö, det som innehöll mitt svar till ansökan. Så klart ett JA. Vill bara att de ska ha kommit fram i dag och att alla andra också tackar ja. För det är faktiskt det som det hänger på nu, tackar inte alla ja blir det ingen kurs i Januari. Då blir jag ledsen för efter att besökt skolan insåg jag att det verkligen var där jag ville gå. Var en så fantastisk plats och lärarna verkade underbara.

Det är tur att jag har haft så mycket annat att pyssla med de senaste dagarna annars hade jag nog inte kunnat sitta still av nervositet.

Nu kan i alla fall inte jag göra mer än att hålla tummarna och vänta på beskedet.

- SANNA

pimp my krans

Härmed kan jag stolt berätta för er hur man tillverkar och pimpar en dörrkrans till tonerna av Lykke Li. Kan inte garantera samma resultat med annan musik.1: Du börjar med att ta en stomme till en krans som man kan köpa färdiga, såga ut i trä eller göra i tjock ståltråd. Valfri form på den.

2: Du tar också fram tunn ståltåd, grön om du har eller annan färg om du inte har. Plus en avbitartång, det går kanske använda en sax men inte om du vill vara snäll mot saxen.

3: Det viktigaste i sådanna här sammanhang är att man kan gå till skogen och hämta lingonris och granris. Ta inte med blåbärsris för dom har inga blad, och har dom det tappar dom det snart. Du kan ju också ta med annat grönt hem. Mossa till exempel.4: Sen är det bara att börja ståltråda på massa grönt på stommen. Gör allt för att inte ståltråden ska synas. Det kan iofs vara fint men oftast inte.

5: När du är klar, nöjd och fått en grön krans är det bara att börja pimpa. Jag målade små trähästar i guldfärg och även fåglar i samma kulör. Satte också på ett guldband. Guld är en av de finaste färgerna jag vet.
6: Färdig för upphängning om du gjort en liten ögla på baksidan.

- SARA


men nu är tändsticksaskarna slut
Så nu får jag göra något annat. Dörrkrans står näst på pyssellistan. Första gången i mitt liv så vi får väl se hur det går.

- SARA

jaha då var man frisk igen

Mamma fasade för att jag hade fått influensan men sån skit biter inte på mig. För nu är jag frisk igen och genomfört en rask morgonpromenad, en snötäckt sådann. För nu faller snön på riktigt ute, en vit jul är ju inte helt fel. Det var många år sen sist.

Nio dagar kvar och jag har införskaffat två klappar. Känner mig inte stressad alls. Mina kreativa lustar säger åt mig att det kommer bli väl med den saken.

Idag har jag vilket som en lång att-göra-lista så bäst att sätta fart med det samma. Får väl börja från toppen.

Visitkort var det.- SARA

mer pyssel och motionsvillig kropp

Pysslar inför Ladyfests julbazar. Jo det är typ det enda jag gjort idag. Mysigt och roligt om folk gillar mina saker.Jag har himla spring i benen nu och magen känns som (jag skulle kunna tänka mig) en gravidmage känns ibland. Jag som är van vid att motionera minst två gånger om dagen får lätt lite abstinens när jag är sjuk och måste sitta inne och vila. Hoppas på att bli frisk i morgon så jag kan ta en lång morgonpreomenad innan pysslandet fortsätter.- SARAtjugofyra dagar för en bättre planet


Att välja att bära äkta päls är inte bara bland det värsta man kan göra på ett etiskt plan, det är också en mycket omiljövänlig process att framställa detta totalt onödiga material.


Hur gör du? Du köper ingenting som är gjort av äkta päls eller innehåller något med äkta päls. Du väljer att köpa snygga pälsimitaitioner istället om du vill ha något liknande. Numera finns fuskpälsar som ser kanonsnygga ut som du kan bära utan att hundratals djur ska behöva sätta livet till. Tänk på att en pälskrage också kommer från ett, helt i onödan, dödat djur.

Vad behöver du för att börja? Förstå att päls är en vara som är totalt onödig och fruktansvärt att handla med. Att också förstå att lyx inte ska vara en produkt av att föda upp, plåga och döda för nöjes skull.

Varför ska du göra det? Pälsdjursindustin innebär att man föder upp ett djur i fångenskap, och låter det leva ett väldigt kort liv på ett mycket onaturligt sätt och sedan gasas dom ihjäl för att sedan bara användas tills pälsbeklädnader, alltså inte användas i sin helhet. Detta gäller svensk uppfödning, utomland är det ofta ännu värre. Många pälsar kommer från djur som stulits från dess rätta ägare, de får leva under fasansfulla förhållanden och sedan slits ofta pälsen av innan djuret är dött, allt för att få ut så mycket päls och tjäna så mycket pengar på det som det går. Både pälsindustin innanför och utanför Sveriges gränser präglas av ett förhållningsätt där djur bara är en vara som inte bär något hjärta, hjärna eller har några känslor i kroppen. Det har dom. Dom andas exakt samma luft som vi gör och ingen levande individ ska behöva behandlas på sådant sätt som pälsindustins djur gör. Dessutom är uppfödning och bearbetning av päls en mycket miljöbetyngd process. Pälsarna ska behandlas i industri i många led innan de hamnar i butik vilket ger ett mycket högt utsläpp av växthusgaser.

Var hittar du mer information? http://www.djurensratt.se http://www.furisdead.com

Lycka till!
- SARA & SANNA

skapa på beställning. nej.

Nu har jag tröttnat på att måla. Så fort jag får press på att jag måste skapa så går det inte längre. Blev klar med mina två småtavlor jag ska ha med på marknaden, men sen gick det inte längre. Får hitta på något annat att göra. Till exempel kolla ut genom fönstret och tänka på livet. Mycket uppmuntrande.- SARA


för snart är sommaren här

Sitter och skissar på min och Sannas gemensamma vår/sommarkollektion för nästa år. Med bordet fullt med mönsterböcker från åttiotalet, huvudet fullt med ideer och en lillasyster med ena foten på symaskinspedalen ska detta bli kanonkul.

- SARA


godmorgon och redan lite piggare

Alltså igår kväll gjorde det så ont i kroppen så jag trodde jag skulle gå sönder men tänk vad en natts sömn kan göra. Känner mig ganska frisk idag, inte så frisk så jag ska ut och jogga det första jag gör men fortsätta med pysslet inför julmarknaden och mysa framför teven hela dagen. På den nivån.

Såg andra delen av filmen Burn up igår. Jag hoppas verkligen alla människor på jorden ser, eller redan har sett den.

Det största problemet med vår miljö är att mycket av världsekonomin hänger på oljepriserna. Det är ett problem som kan tyckas ogreppbart men det måste finnas en lösning. Får vi inte bukt på det stigande temperaturerna och de smältande isarna så har vi inte heller något annat att kämpa för. För vi har ingen männsliga orättvisor och tvister att förbättra längre. Vi har ingen männsklighet alls. Det är fakta, rakt på bordet, att vi ryker. Jorden kommer på sikt att repa sig men vi kommer inte kunna göra det om vi fortsätter att förbruka jordens resurser på det sätter vi gör nu.

Dagar som denna när klimatmötet i Köpenhamn är ett hett ämne är det bara för oss individer att hoppas på att vi har ledare där ute som fortfarande har ett samvete kvar, som kan se de enorma problemen och en lösning på dem. Det är vad vi kommer behöva. En beslut som är rimligt, ett beslut som gör skillnad. Inte små minskande siffror på en femtioårsperiod för då är det redan försent.

Sluta förneka och gör något. Annars är det fruktansvärt att sätta barn till denna jorden. Vi föder in dem in i en neråtgående spiral som snart inte går att vända.- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetTänk efter en extra gång innan du sätter dig på flyget till andra sidan jorden. Det går att semestera på miljövänligare sätt.

Hur gör du? Du väljer att resa till länder och inom länder på ett kilmatsmart sätt. Fundera på om du måste ta det minst miljövänliga alternativet, alltså flyget, till ditt resmål. Genom Europa och många andra världsdelar går det fantastiskt bra att ta sig fram kollektivt, cykla eller gå. Dessutom ser man mycket mer av länderna när man reser på marken. Man får inte heller glömma att man kan semestra på hemmaplan. Sverige är stort vackert och mycket spännande.

Vad behöver du för att börja? Höra med din resebyrå, dom ska kunna hjälpa dig om du vill ta dig fram på ett hållbart sätt. Utforska också på egen hand hur du kan resa på ett alternativt sätt till "all inclusive Thailand med flyg och hyrbil". Du kan behöva lite mer tid om du ska resa mer kollektivt men passa på att stanna och se saker på vägen, blir mycket mer spännande än att hänga i himlen några timmar till ingen nytta.

Varför ska du göra det? Transporterna står för 75% av den totala koldioxidutsläppen för turismen i världen. Detta beror nästan bara på att vi flyger vart vi än ska. Visst ska vi få resa utomlands men tänk på möjligheterna med att resa med gott samvete. Att resa är en privilegium vi i den rika delen av världen ska ta vara på utan att förstöra vårt jordklot samtidigt.

Var hittar du mer information? http://minplanet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=423:klimatsmart-semester&catid=23:resor&Itemid=45 http://www.sj.se

Lycka till!- SARA & SANNA


jag tänker vägra

Känner mig inte alls frisk idag. Morgonpromenaden gick i slow motion, orkar knappt lyfta en penna, ingen matlust och huvudet dunkar. Kul att man känner sig som en bakfull ynkling när man haft en vit och hälsosam helg.

Jag har så mycket denna veckan så jag kan bara inte vara sjuk. Ska där med vägra. Vila idag kan jag väl göra men sen vara frisk, till Ladyfests julbazar på onsdag och för min sista helg i Göteborg innan jag flyger nordöst ut.

Carrie får idag hela min värkande kropp.Sex säsonger bör hjälpa. Punkt.

- SARA

var har jag varit?

...i min egna lilla bubbla redo att ta hand om mig själv skulle jag tro. Har gjort det också, men kanske lite för länge. Eller helt lagom länge, för min kämparglöd är tillbaka. Min vilja till att lära mig nytt, förändra, påverka.

Hur många kollar på tvåan en lördagskväll. Jag hoppas på många. Jag tror inte på mirakel. Men hoppet. Såg en mycket viktig film. På tvåan. Eller första delen av den. "Burn Up" visar verkligheten bakom klimatförändringarna, vi får det dramatiserad rakt framför ögonen och sanningen är lika självklar som vi misstänkte. Den visar det fula spelet om oljan och den kapitalistiska jävulen som håller på att driva männskligheten till undergång.

Tror det är väldigt viktigt att dramatisera. Jag gillar dokumenträrer, alla slag. Många gillar inte dokumentärerna för verkligheten kommer för nära. Här får vi det serverat på ett tydligt enkelt sätt. Se den och se vad som håller på att hända, vad som måste förändras. Snälla se den.Jag vet vad jag ska fortsätta göra. Jag vet vad jag ska börja göra. Jag tror du vet vad du måste göra.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Köp en julkapp som sprider lite extra glädje i vintermörkret. Köp en julkapp som räddar liv.


Hur gör du?
På många hjälporganistaioners hemsidor har dom nu julkampanjer där man kan ge bort gåvor som vaccin, mat, åsnor som sedan ges till de mest behövande. Gå in och leta efter den klapp du tycker känns viktigast, sen köper du den och får ett gåvobeis att ge till någon du tycker om. Det går också att köpa gåvor från dessa organistaioner där vinsten går till arbete för en bättre värld. Eller varför inte bli fadder.

Vad behöver du för att börja? Leta runt på hemsidor som sagt efter den ultimata välgörenhetsklappen.

Varför ska du göra det? Som vi nämnt vid ett flertal tillfällen, och som vi alla vet om, konsumeras det som aldrig förr i de rika delarna av världen, inte minst nu i juletider. Vi sitter nästan alla redan på högar av kläder och prylar som vi egentligen inte behöver medan jorden går under runt omkring oss. Vi vet alla om det, så varför inte göra något åt det redan idag. Gåvor ska sprida glädje, så varför inte sprida dubbel glädje nu till jul.

Var hittar du mer information? http://www.rb.se http://www.unicef.se http://www.wwf.se http://www.djurensratt.se http://www.utangranser.se http://www.plansverige.se http://www.SOS-Barnbyar.se och självklart många fler hemsidor!!

Lycka till!

Vätskeersättning

- SARA & SANNA

njutning med gott samveteI månadens Hälsa hittade jag fantastiska recept framtagna kostrådgivaren Catrine Shück. Har redan hunnit testa Vaniljkamut à la Malta som blev underbart god. Det tyckte till och med mina sockergalna föräldrar. På Hälsas hemsida kan man tävla om boken hon skrivit, och om jag inte vinner ska jag önska mig den i julklapp. 

Ja den här goda efterrätten jag testade gör man på följande vis:

1. Koka två och en halv deceliter hel kamutvete eller hel dinkel tills det är mjukt. Låt det kallna.

2. Precis innan du ska äta det blanda du i en och en halv deceliter delikatessyoughurt, vanlig yougurt eller sojayougrt smaksatt med vanlij

3. Häll även i lite rivet citronskal

4. Sen häller man i all sorts bär och frukt man vill ha

5. Och sen är det bara att äta


Den här tidingen Hälsa har jag kommit underfund med är en himla bra tidning, men med tråkigt utseende tyvärr. Den lockar ju inte riktigt till sig läsare med sin layout, men inuti finns massa intressanta repotage och det bästa är att alla recept är vegetariska. Den här tidingen siktar på en hållbar utveckling, premunation, ja tack.

http://www.halsa.se

- SARA

en runda i snön

För idag ligger det faktiskt snö på backen. Inte vidare mycket men ett litet vitt pudrigt täcke över åkrar och skog. Tänkte ta mig en lång promenad nu innan det blir mörkt. Sen blir det ett pilatespass, min nya dagliga träningsvana. Eller, har gjort det tre dagar allafall. Snart en vana.- SARA

kotyr.se

Sitter och drömmer mig bort på Kotyrs hemsida. Här finns ett gäng fantastiska nyetablerade designers plagg, smycken, hattar och väskor samlade. Konceptet handlar om kvalitet, unik design och begränsade upplagor. Några av mina favoritbitar på hemsidan är...

Hanna af Ekströms halsband
Hanna af Ekström / Knot Necklace
Hanna af Ekström / Hare & Guns
Ludics klänning
Ludic / Inga Dress

Matilda Wendelboes kappa
Matilda Wendelboe / Morran Vit

My little dramas halsband
My Little Drama / The Pierrot Silver

My Little Drama / The Little Pierrot Silver

van Deurs byxdress
van Deurs / Jumpsuit Halterneck Black

och självklart min fantastiskt duktiga vän
Josefin Strids underbara plagg
Josefin Strid / Skirt
Josefin Strid / SecondSkin Totally Black

...har precis beställt en sån kanonsnygg kroppstrumpa i svart. Glädje.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetEn av de enklaste och en kanoneffektiv förändring du kan göra i ditt hem är att byta ut dina lampor mot energilampor eller lågenergilampor som de också kallas.

Hur gör du? Nästa gång du är i affären köp hem ett gäng energilampor så nästa gång en lampa går sönder byter du till de nya miljövänliga ljuskällorna. Det finns olika prisklassen även för energilampor. Du kommer tjäna på att köpa den dyraste eftersom den håller längst.

Vad behöver du för att börja? Att du har med dig lite mer pengar första gången, i längden kommer du dock spara på den nya lampan eftersom den räcker mycket längre än en vanlig lampa. Upp till 15 gånger längre faktiskt.

Varför ska du göra det? För miljön skull är det alla små förändringar i hushållen som gör skillnad i längden. Att byta ut sina lampor mot ett miljövänligare alternativ gör i längden stor skillnad. Alla energibesparingar i hemmet syns självklart också på din elräkning.

Var hittar du mer information? http://www.energilampor.info/

Lycka till!- SARA & SANNA

kaka och tavla

Själv är man inte lika flitig som lillasyster med att tjäna pengar. Efter en halvtimmes jobb på firman gav jag upp och lade mig ner och funderade över mitt liv. Bakade en kaka så pappa kunde vara lite stolt över mig. Målade en tavla för att tillfredställa mina egna lustar.

 

- SARA


dags för jobb

Igår jobbade jag i mammas affär hela dagen, från klockan 10 till klockan 18. Eller egentligen från 11. Det var nämligen så att nät jag kom till affären klockan 10 och skulle låsa upp så hade jag glömt nyckeln hemma, då var det inget annat att göra än att sätta sig i bilden och åka de tre milen hem igen.

Efter den insidenten öppnade jag i alla fall klockan 11 och jobbade hela dagen, mest med att sticka men det kom en del kunder också.

Nu ska jag iväg till ännu en dag i Ulricehamns bästa handarbets affär. Hoppas det går lika bra som i går.

- SANNA

mycket motion

Känns som jag har lite för mycket tid just nu. Eller att jag priorieterar att träna istället för att jobba. Kanske är lite halvsmart med tanke på min ekonomi. Samtidigt är det väldigt skönt att gå och lägga sig och veta att man har rört mycket på sig. Det lever jag länge på skulle jag tro. Minst till jag är hundra. Om jag nu inte blivit en pank uteliggare innan dess.Imorgon tänker jag gå upp senast klockan åtta. Nu sover jag så mycket att jag nog får påsar under ögonen av det snart. Lagom är väl alltid bäst. Lagom är väl alltid svårast.

Imorgon önskar jag mig att mamma kommer hem från sjukhuset så vi kan ha mysfredag i det nydekorerade vardagsrummet. Så hoppas jag att veterinären ger klara och bra besked om vår älskade lilla Prima.

...but now it's time to sleep friends

- SARA


tjugofyra dagar för en bättre planetKRAV- och Rättvisemärkt mat finns i nästan alla affärer nu för tiden. Gör ett aktivt val när du handlar. Betala någon krona mer och bidrag till en hållbar utveckling.

Hur gör du? I vissa affärer finns miljömärkta varor på ett ställe och på andra finns de brevid den andra maten av samma sort. På många ställen är de också utmärkta med en "ekologisk" skylt. Det finns även butiker som bara säljer KRAV och rättvisemärkt mat. Leta så skall du finna. Tycker du det är dyrt att köpa all mat miljövänligt så börja med viktiga varor som bananer, kaffe, the, russin, vindruvor, vin, kakao och självklart animaliska produkter. Gå sedan stegvis över till mer varor märkta med KRAV och Rättvisemärket. Se upp för falska bemärkningar. För att vara säker på att kraven uppfylls välj någon av ovanstående märkningar.

Vad behöver du för att börja? Prioritera dina inköp. Dra in på något som du inte behöver och välj att handla dina viktiga vaor med gott samvete.

Varför ska du göra det? Den ekologiska och rättvisemärkta produktionen av mat ökar för varje dag men vi behöver bli fler som konsumerar av dessa miljövänliga alternativen för att det verkligen ska göra någon skillnad för vår framtid. Ju mer ekologiskt vi väljer köpa desto billigare kommer det med tiden att bli. I alla led mår männsikor och djur bättre av ekologisk och rättvisemärkt produktion. Skillnaden och mer fakta om dessa finns på sidorna nedan.

Var hittar du mer information? http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/ http://www-rattvisemarkt.se

Lycka till!- SARA & SANNA

djurmys och tavelhängning

Har spenderat min förmiddag i häststall och hönsgård. Nu har dom alla, smarta och mindre intelligenta, fått det finare än på länge. Och vad mysigt det är att gå och fixa. Göra fint. Umgås med lite bättre varelser än männskligheten.

Jo hemska är vad vi är. Går mer och mer upp för mig för var dag som passerar. Om Gud finns var han sjukt korkad när han uppfann männsligheten, och nu måste alla andra arter stå ut med hans "lilla" misstag.

Eftermiddag har jag möblerat om i mammas och pappas tv-rum eller rättare sagt ommöblerat väggarna. När vi har en sån fantastisk konstnär som min älskade mor i familjen så är det ju klart att henns tavlor ska hänga på väggarna.- SARA

i tre år framöver....

...tänker jag minsann gå på Stockholms universitets lärarutbildning

Prio Anm kod/Utb UG-MV Urval  
1 SU-90114

Lärarprogrammet med inriktning mot svenska / svenska som andraspråk för skolår F-6
240hp, Dagtid, Helfart (100%)
Utbildningsprogram
Normal undervisning
Stockholms universitet,
Stockholm
Grundnivå


BG-18.75


 AntagenJanuari. Kom. Kom.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Konsumtionen ökar och i samma takt plastpåsarna. Gör ett superenkelt miljövänligt val och ta med dig en tygkassa så fort du ger dig ut och shoppar.


Hur gör du? Har du ingen tygkasse så köp en nästa gång du är på ICA, Konsum eller var du nu handlar. De flesta mataffärerna har tygkassar för en billig slant. Det finns också fina tygkassar i andra affärer och på nätet. Gör det till en vana att alltid ha den med dig, så slipper du alltid köpa eller be om en plastkasse som sedan blir liggande eller slängs. Välj gärna en kasse i ekologisk bomull så knuffar du vår jord i rätt riktning ännu en gång.

Vad behöver du för att börja? Endast den lilla miljövänliga kassen och komma ihåg att ta med den.

Varför ska du göra det? Plast är ett material som kräver väldigt mycket energi för att framställas. Varje gång vi handlar och väljer att köpa eller få en ny plastpåse är det ett beslut som påverkar vår miljö mycket mer än vi tror. Det är så enkelt att istället bära sina varor i en kasse som håller mer än en gång. Dessutom finns det väldigt många kanonfina tygkassar där ute, alltså mycket snyggare att bära runt på än en ful miljöbov till plastpåse.

Var hittar du mer information? http://www.gilmmabutik.se, http://www.baggu.se, http://www.tygkassen.net

Lycka till!

- SARA & SANNA

mycket träning är också väl utfört jobb

Som man tyvärr inte får betalt för. Även om jag inte tjänat någon kosing har jag allafall varit mycket hurtig och både joggat i skogen och pilatestränat framför teven. Är inte så van vid pilates trodde jag, men sanningen var att många av övningarna har vi faktiskt jobbat med i dansen och teatern. Andningen är svårast att få in, men som alltid ger övning färdighet skulle jag tro.

logo

Nu tänkte jag sätta mig och måla inför Ladyfest julbazar om en vecka men hade fått ett mail av storasyster som hälsade att konst antagligen är lite svårt att sälja. Får satsa på smiden alltså, men kan säga att jag ligger lite efter där. Har precis duschat dessutom så ställa mig och svettas i smedjan är inte aktuellt denna kväll. Måla får det alltså bli iallafall. Säljer man inget kan man alltid rea ut det på kommersen för max fem kronor.

- SARA

långa dygn

Sitter nu på sista bussen för denna tripp. Sista bussen på länge. Hoppas vi. Ingen hitt att sova på buss, men det går. Ibland. Ganska sällan.

Det har vilket som varit en mycket lyckad liten utflyckt. Lillasyster kommer, som det ser ut just nu, börja på Väddö i Januari och storasyster längtar till huvudstaden som aldrig förr.

Mätta i magen blev vi också efter den vegetariska restaurangen Herrmans underbara buffé. Plus Linns fantastiska knäck uppe på allt.Nu längtar vi efter riktig säng som aldrig förr. Men snart är vi hemma. Snart. Snart.

- SARA & SANNA

hittat det

Under en tur runt lilla Älmstad eller Elmstad (tror åsikterna om stavningen går isär) har jag hitta beviset på varför detta måste vara det självklara stället att leva och bo på.

- SARA


tjugofyra dagar för en bättre planetDet är inte bara av etiska själ vi bör välja mer grön kost i alla hushåll. Köttindustin är en av de största miljöbovarna vi har.


Hur gör du? Börja med att ha en vegetarisk dag i veckan då du väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost. Köp vegetariska kokböcker eller leta upp vegetariska recept på internet och våga prova nya rätter. Klart att man gör mest skillnad om man helt går över till en mer grön kost men även det små stegen gör skillnad. Om du helt går över till vegetarisk eller vegansk kost är det viktigt att du håller koll så du får i dig tillräckligt protein och vitaminer av olika slag. Det behöver inte alls vara krångligt, det gäller bara att äta en varierad kost. På de flesta skolor finns det ett vegetariskt allternativ i menyn, vegankost kan vara svårare att få, men våga ställa krav att du vill ha en bra och varierad kost även som vegan. Skolmaten ska vara gratis och bra för alla.

Vad behöver du för att börja?
Vegetariska kokböcker är det bästa hjälpmedlet. Genom dom öppnas helt nya världar för dig som aldrig provat vegetariskt. En vegetarisk matlagningskurs är också bra och dessutom väldigt roligt.

Varför ska du göra det? Som sagt snurrar köttindustin ner vår miljö i ett väldig negativ spiral. Genom att många väljer miljövänlig grön kost kommer utsläppen av växthusgaser minska radikalt. I västvärlden äter vi på tok för mycket kött och andra animaliska produkter. Det har blivit en dum vana att alltid ha kött på tallriken, någon vi egentligen inte behöver. Köttindustin är dessutom i etiskt perspektiv bland det värsta som finns. Levande varelser med hjärta, hjärna och lungor, precis som vi, stängs in och föds upp under förhållanden som är utom alla accepterade former. Köttindustin finns inte för vi ska få mat på bordet utan för att människor ser sin chans att tjäna pengar på att så snabbt och billigt som möjligt föda upp och döda levande individer. Vill du ändå äta kött någon dag i veckan, välj alltid ekologiskt och svenskt.

Var hittar du mer information? http://www.vegetarisk.com http://www.vegan.se http://www.djurensratt.se http://www.djurattsalliansen.se 

Lycka till!

- SARA & SANNA


framme på väddö

Sanna har gått med sin (vi håller alla tummar) nya klass och jag är lämnad ensam för att fördriva tiden fram till fyra.

Här på Väddö (det var lite svårt att avskilja när vi lämnade fastlandet) är det skog, åkrar och ett och annat hus med några kilometers mellanrum. Ganska grått och trist ser det ut men sämre än resten av Sverige en regnig decemberdag är det absolut inte. En ganska lång resa ut hit var det, så pendla från huvudstaden är nog inget alternativ att överlägga.

Vi åkte faktiskt förbi ett litet centrum på vägen hit med ICA, blomsteraffär och lågprishandel. Vi åkte förbi hästar. Vi åkte förbi trehundrasjutton hållplatser. Inte illa det, så här ute kommer Sanna klara sig kanon. Mycket billigare än inne i stan om inte annat.Själv längtar jag in till Stockholm igen. Sitter med Melissa Horn i öronen och funderar på framtiden. Tänk vad fin den håller på att bli. Jag saknar ju inget alls faktiskt. Ser fram emot varje steg och varje ögonblick och varje nytt möte. Framtiden är min. Allafall den efter fyra för fram tills dess vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på. Bada i havet kanske. På kartan ser det ju ut som det ligger relativt nära.

- SARA


så fort man ser ljusen från staden så...

...höjs den positiva andan i mig. Jag vet att jag kommer trivas här. Känner exakt samma känsla när jag anländer till Stockholm som när jag kom till Göteborg som yngre. Nu blir huvudstaden min nya hjärtestad.

Vi har nu vandrat gatorna fram och letat efter ett öppet frukostställe och sakta har staden vaknat runt omkring oss. Observation. Bekräftande. Människor rör sig snabbt i den här staden. Vi fortsätter gå långsamt. Det är skönt.

Barista. Köpt stammiskort.

Nu åker vi snart mot Väddö. Ikväll ska vi på Hermans och äta världens godaste vegetariska buffé.

men snart åker vi

Lite dryg kväll nu när vi bestämt oss för att inte gå och lägga oss och inte kan väsnas allt för mycket nu när mor och far lagt sig till rätta.

Fördrivit min tid med att kolla intelligenta program som Paradise Hotel. Kära Gud för allt du är värd gör så jag inte börjar följa den smörjan. Farligt när jag till och med sitter och läser några av deltagarnas bloggar just nu.

Men snart åker vi allafall. Ska packa liten väska och börja förbereda mig för fem timmar på buss. Pust. Är väl inte superpepp men jag gör allt för min syster, nästan allt allafall.- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetFörra året pratades mycket om att ge bort en upplevelse i julkapp. Håll kvar vid detta även i år, bjud med dina vänner och din familj på ett äventyr istället för att köpa mer prylar till dom.


Hur gör du? Kolla in sidor som säjler biljetter till evangemang nära där ni bor eller dit det är lätt att ta sig på miljövänligt sätt. En resa till Thailand är ingen upplevelse som gynnar miljön. Restaurangbesök, picknick eller turridning på hästar är fler förslag på vad man kan ge sina nära och kära.

Vad behöver du för att börja? Tänka ut vad dina vänner och bekanta tycker om. Är det musik som du tror de skulle uppskatta mest eller kanske en helg med lite eget påhittat äventyr.

Varför ska du göra det? Som vi skrivit om tidigare är konsumtionen inte något som måste minska för att vi ska få ordning på vår miljö och vårt jordklot. Att ge bort en miljövänlig present i form av en upplevelse i julklapp gör att både att vi värnar om klotet och dessutom kan en upplevelse vara mycket mer personlig och många gånger mer uppskattad än en pryl. Det har vi flesta redan så många av.

Var hittar du mer information? http://www.ticnet.se

Lycka till!- SARA & SANNA

det här kommer stå dig dyrt syster

Nu har jag köpt biljetter till Stockholmstrippen imorgon. Långt dygn, mycket pengar och allt för att jag är så snäll och följer med syster till hennes nya skola. Tror jag tänker kräva igen lite av det här minsan. Inte för att jag är snål utan pank.

- SARA

motivation

Okej jag behöver motivation.

Hur många dagar kan jag jobba innan jag flyttar till Stockholm. Tjugo.
Hur mycket pengar skulle jag kunna jobba ihop. Sextontusen.
Vad kan jag göra med sextontusen. Åka till Budapest nästa sommar med Emsan.Slut med lata dagar. Fram med jobbmotivationen.

- SARA

buss mot huvudstaden

I morgon bär det, klockan halv ett på natten, i väg mot Stockholm och sedan vidare till Väddö folkhögskola. Klockan 12.50 på tisdagen ska jag befinna mig på skolan, det ska bli spännande och måste säga att jag är lite nervös. Det ska bli, om jag fattat rätt, intervju och sedan rundvandring i skolans lokaler.

Klockan 22.30 på tisdagskvällen går bussen tillbaka mot Ulricehamn, det kommer bli ett långt dygn men förhoppningsvis roligt och intressant. Hoppas jag gör bra från mig och kommer in. Det är verkligen min dröm för tillfället och jag vill så gärna att den slår in.

- SANNA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Fika är ett sant nöje men gör det också till ett etiskt och miljövänligt nöje genom att välja ekologiskt och rättvisemärkta godsaker.


Hur gör du? Det finns nu mera många caféer och restauranger som redan gått över till ekologiskt och rättvisemärkta råvaror. Finns det inte på ditt favoritcafé så fråga snällt om dom kan köpa in.

Vad behöver du för att börja? Bara inställningen att fortsätta fika men med gott samvete.

Varför ska du göra det? Kaffe är en av de råvaror som besprutas hårdast och dessutom utnyttjas och skadas hundratusentals människor på kaffeodlingar runt om i världen. Råvaror som te, bananer och kakao är också mycket viktiga att vi köper in ekologiska och rättvisemärkta. Vissa caféer har helt gått över till en miljövänlig profil och är efterfrågan stor kommer fler hjälpa till att bidra till en bättre värld. Det är du som kund som har makten att bestämma så våga ställ krav.

Var hittar du mer information? http://www.rattvisemarkt.se www.krav.se

Lycka till!- SARA & SANNA


fina fina rebeccan min

Jag och min fina Rebecca har haft en fantastisk eftermiddag med fika på Condeco och mys på Liseberg. Men nu har hon tyvärr återvänt till Linköping. Så fort jag träffar min fina så känns det underbart. Det gör inget om det går ett halvår, det är lika naturligt att umgås ändå. Så är det med bästa vänner.

Jag hoppas även Rebecca flyttar sig mot huvudstaden nästa år. Vore helt underbart.

- SARA

tänk vad ett glas vatten kan ställa till med

Nu har jag äntligen hämtat mig från fredagens bravader. Sitter hemma i lägenheten och kollar på Gossip Girl, väntar på att Sara ska komma hem och har en allmänt slapp söndag.

Lite ledsen över min telefon som råkade hamna i ett glas i fredag, vilket betyder att den är väldigt trasig och batteriet är uppblåst och fyllt av vatten. Tragiskt men får försöka skaffa mig en ny, men vill ha en ganska snart känner mig lite ensam utan kontakt med omvärlden.- SANNA

hurra det är söndag

Vi pratade om det igår. Vad fina söndagar är och vad många som bara deppar och sover och glömmer bort att utnyttja denna fina dag, denna sista dag på helgen.

Jag och Rebecca ska gå på Liseberg idag och kika lite på julklappar nere på stan innan hon åker hem mot Linköping igen. Men först blir det ett Sex and the City avsnitt i teven.

Hurra för söndagar.- SARA

sharkwater

Jag, Rebecca, Sanna och Alexandra valde en mysig hemmakväll med glögg, pepparkakor och tv. Julkalendern, Nyheterna och Robinson. Sen hittade vi en helt fantastisk dokumentär på tvåan som heter Sharkwater.

Tror det är bland de bästa och mest rörande dokumentärerna jag sett, gjord av filmaren och hajfantasten Rob Stewart. Den visar mig hopp om att vi alla kan göra skillnad och att vi måste reagera. Den tar mig också fotografiskt in i en helt ny värld och bär mig till helt nya insikter.

Plötsligt förstår man på ett så självklart sätt vad livet handlar om och vad det är vi måste göra. Nu vet jag vad jag ska göra.

Denna filmen måste bara alla se.- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Ut på gator och torg med er och säg vad ni tycker. Varje liten röst ger snart en stor kör.


Hur gör du? Häng på demostationer du känner att du brinner för. Leta i facebookgrupper, hemsidor eller tidningar. Hör bland vänner. Eller starta en helt egen. Tänk på att man behöver tillstånd att demonstera så be om tillstånd hos polisen.

Vad behöver du för att börja? Ett plakat och ett djupt magstöd.

Varför ska du göra det? Att gå ut på gatorna och visa vårat missnöje över hur samhället ser ut kan ge stora förändringar. Genom fredliga demonstationer kan du göra stor skillnad men även om bara ett fåtal får upp ögonen är det alltid något. Som vanligt blir alla bäckar små snart till en stor sjö. Vi ska utnyttja fåra demokratiska rättigheter och säga vad vi tycker. Dessutom är det väldigt roligt att gå i demonationståg och det kan ge både nya gemenskaper och lära sifg mycket av det.

Var hittar du mer information? http://www.polisen.se & politiska partier och gruppers hemsidor

Lycka till!- SARA & SANNA

då var man tjugofyra då

Ja då var man ett år äldre.

Imorse var jag lite ledsen
, för det var så många som sagt som skulle komma på min födelsedagsfest men de flesta dök inte ens upp.

Sen började jag tänka efter. Ni som kom. Ni fantastiska underbara. Vad jag älskar er. Det är ni som betyder mest på jorden, det är ni som verkligen är mina riktiga vänner. Alla de andra kan kvitta, varför lägga energi på att tänka på det ens. Så nu ska jag sluta med det och åter igen tacka för ett fantastiskt kalas igår och tacka för att ni vill vara mina vänner. Det betyder så otroligt mycket för mig att ha er nära.

Tack.

- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planet


Vi tröttnar nästan alla förr eller senare på våra gamla prylar och kläder men det betyder inte att dom behöver vara obrukbara för det. Skänk istället för att slänga och handla i andrahand istället för att alltid konsumera nytt.


Hur gör du? Runt om i Sverige finns allt från loppmarknader till second handaffärer med dyra märkeskläder. Vad de har gemensamt är att de säljer begagnade prylar och kläder. Städer har ofta stort utbud av dessa typer av affärer och leta så kommer du snart hitta din favorit. Ta dig tifd att leta när du väl är där. Många kläder kan med en liten omstyling bli som ett helt nytt plagg. Leta även på nätet efter begagnade varor. Det samma gäller på andra hållet, skänk bort dina saker eller sälj på nätet eller till vissa butiker som köper in märkes och antika varor.

Vad behöver du för att börja? Ibland behöver du lite tålamod för att hitta guldkornen och ibland behövs bara att du travar in i en butik för att hitta drömplagget eller prylen till ett bra pris.  

Varför ska du göra det? Konsumtionen av nya saker slår varje år nytt rekod och detta är inte kostnadsfritt för vår planet och för människorna på den. Framställning av kläder, skor och prylar sker ofta på ett mycket omiljövänligt sätt och dessutom på ett mycket oetiskt sätt. Att använda saker i andra hand gör så produktionen av nya saker minskar och vi får ett längre hållbart samhälle. Dessutom är även detta en guldgruva för din plånbok. Många av loppmarknader och second handbutiker har även en direkt anknytning till välgörenhetsorganisationer där även delar av vinsten går till förbättring av vår jord, på ett eller annat sätt.

Var hittar du mer information? http://www.myrorna.sehttp://www.emmaus.se, http://www.tradera.com   

Lycka till!- SARA & SANNA

berg och dalar

Det var ett år sen nu. Ett år sen jag satt med tårarna i ögonen när skolan sjöng för mig i matsalen. Tårarna var inte av glädje utan av ren och skär smärta. Jag hade så sjukt ont den dagen. Den tiden. Dom månaderna. Längre ner i djupet än förra vinterna har jag aldrig simmat.

Jag träffade en liten vän i November som gjorde dagarna lätta. Lätta i två veckor till allt kastades omkull, han tog ifrån mig så mycket, som han nog inte själv fattade varför. Vet inte vad det var som gjorde att han träffade så hårt. Eller var det bara den lilla klassiska droppen som fick bägaren på vanligt vis att rinna över. Ont gjorde det vilket som. Varför kärlek som ska vara så vackert alltid kändes så tomt för mig, var en fråga som aldrig fått något svar.

Allt föll, hela födelsedagen var en mardröm utan like och fastän jag var omringad av många fina vänner mot kvällen, stampade lilla vännen in och trampade på mig åter igen. Höll fast så hårt att jag inte ens försökte ta mig upp till ytan. Bestämde mig för att aldrig kliva upp ur sängen igen, att detta var sista gången och om livet inte vände av sig själv tänkte jag inte hjälpa den på traven, allt för mycket krav, allt för mycket smärta.

Detta året har blivit en nystart. Jag märker det nu. Helt plötsligt när världen vänds upp och ner och man hamnar underst måste man tänka efter vad som är viktigast. Det viktiga har jag hos mig hela tiden och dom som är viktigast för mig försvinner inte. Min nya lilla vän hjälpte mig mycket han också, även fast han är borta nu känns det inte alls lika tomt. För mitt egna hålrum är uppfylld av liv.

Denna dagen. Idag. Det är åter igen min dag och ett år senare och äntligen känns det som jag är på väg upp på berget jag aldrig varit uppe på. Fast att Sverige försöker med all sin kraft och med alla sina fula knep ta ner mig på jorden så vägrar jag fortfarande. Livet är underbart och jag är så tacksam för det. Kanske krävs det en riktigt djup dal för att man ska kunna ta sig upp på toppen.

Idag vill jag inte göra annat än att fira att jag föddes för tjugofyra år sedan, för det är väl det som födelsedagar är till för.- SARA

fint avslut

Eftersom vi åker ner till Göteborg imorgon bitti tog vi och smygstartfirade min födelsedag redan ikväll. Jag lagade middag och den misslyckade tårtan blev ganska lyckad ändå och den ganska misslyckade dagen blev väldigt fin till slut.  


- SARA

tjugofyra dagar för en bättre planetSlå ihop vardagsmotion med miljötänk. Ställ bilen och ta cykeln.

Hur gör du? Tänk efter varje gång du tänker åka någon stans i bilen. Är det verkligen nödvändigt att åka bil dit du ska? Kan du istället ta cykeln, bussen eller t o m gå? Försök få in i din vardag att mer och mer välja ett mer miljövänligt förflyttningsätt än bilen. Börja med en dag i vecka och öka sedan på så kommer du snart märka att det är kanonlätt.

Vad behöver du för att börja? Skaffa en cykel om du inte har en och bra promenadskor.

Varför ska du göra det? Vad bilarna och förbränningen av fossila bränslerna gör med vår miljö behöver vi inte skriva om, alla vet vilken stor miljöpåverkan våra fordon har. Genom att minska sitt bilkörande gör man planeten en björntjänst. Dessutom förbättrar du din egen kondition och din fysiska hälsa genom att cykla, gå eller springa dit du ska. Du kan också tjäna mycket pengar, bilar är som vi alla vet väldigt dyra i drift.

Var hittar du information? http://www.naturvardsverket.se/http://sportson.se, http://loplabbet.se  

Lycka till!- SARA & SANNA

allt jag rör vid blir till brända bullar

Försöker baka. Baka är jävulens påfund tror jag. Eller allafall receptet jag försökt mig på.

Är det någon som vill smaka på en misslyckad kaka? Kom till mig imorgon klockan sju.

Tur Sannas marsipan blir fin allafall.Till råga på allt ska jag tillbaka till tandläkaren nu och laga ett hål. Min sista dag på mitt tjugotredje år är bara skit och elände.

- SARA


mitt beslut

Kan inte tänka på det utan att tårar bränner, kan abslout inte se henne i ögonen.

Vi träffades första gången nittiotre. Hon har varit mig nära så länge, men när vintrarna kommer får hon svårt. Andas är inte så lätt när strupen täpper till och man har hunnit fylla tjugosex.

Det är mitt beslut att ta fast det egentligen inte alls är mitt. Det är i ju inte mitt ljus som ska släckas och inte min kropp som ska läggas ner i den kalla decemberjorden. Tänk om allt bara blir kallt och mörkt, tänk om den där himlen inte finns. Tänk om hon ändå mår bättre än jag tror och tänk om beslutet jag är tvungen att ta är fel. 

- SARA

pyssel

Nu är min klänning till fredagens himmelfest nästan klar lite små fix bara sen är allt fixat. Hur den ska se ut blir en hemlighet men här kommer en bild på mina smycken som jag pysslat med hela eftermiddagen. Det går aldrig gissa vad jag ska vara.- SANNA

tjugofyra dagar för en bättre planetOfta går man ut ur ett rum eller till och med ut ur sitt hem med många elektronikprylar ståendes påslagna. Det är inte bara lamporna som är lätta att släcka utan också teven, datorn och radion behöver ju inte stå på när du inte använder dem.

Hur gör du? Tryck av alla apparater i hemmet när du inte använder dem, och släck lamporna. Tänk på att tex teven drar ström även när den står i stand-by läget och mobilladdare drar ström när den sitter i väggen, även fast den inte laddar någon telefon.

Vad behöver du för att börja? Det enda du behöver är att tänka efter och sen stänga av strömkrävande apparater när du inte använder dem.

Varför ska du göra det? Alla vet att för att få ström behövs energi och för att utvinna energi lägger man ett tryck på vår miljö. Genom att inte använda onödigt mycket energi i hemmet minskar vi alltså trycket på miljön och dessutom sparar vi en slant. Har man valmöjligheten kan man också byta till ett miljövänligt energibolag.

Var hittar du information? http://www.energimyndigheten.se & http://www.energikunskap.se

Lycka till!

Lampaanimation.gif Släck lampan! image by jagblommar

- SARA & SANNA


tandläkarskräck...

..är tur man inte har när båda systrarna Systerkärlek ska in till tandläkaren på samma gång. Hoppas på få hål och många klistermärken.- SARA & SANNA


känn ingen sorg för snart kommer nya skivan

Ett glädjebesked på onsdagmorgonen när ryktena säger att vår kära Håkan Hellström sitter och filar på nya låtar. Nästa sommar ska han enligt planerna gå in i studion och framåt nästa höst ska skivan vara klar. Det är tio år sen Håkan släppte sin första skiva "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Skivan jag älskade från första secund och har många tonårsminnen till. Sen dess har han bara växt, i mina öron blir skivorna bara bättre och på scen är det svårt att finna någon som mäter sig med vår älskade Håkan och hans band.bilden är tagen på way out west 2008


- SARA


vilken loppisfynddagJag, Sanna och kära mor har varit på tippen och slängt massa utsorterat skräp och dessutom lämnat fyra lådor till loppis. Det betydde att vi kunde handla loss ordentligt inne på två fantastiskt bra och billiga second hand affärer vi har här ute i skogen.

Innan vi åkte hemifrån slog Sanna huvudet rakt upp i lamskärmen som hänger i köket, pang åkte den rakt ner i golvet och gick i tretusen bitar, minst. Vi hittade en nästan likadan för femtio kronor, nästan snyggare faktiskt.

Jag hittade massa kläder bland annat två jackor. En kanonsnygg skinnjacka och en kappa, två hattar, två koftor och en skitsnygg svart/vit blus. Allt för ynka trehundra kronor.

Ett nytt bord och en stol i femtiotalsstil hittade vi också. Perfekt för Stockholmsflytten.

Mamma fick också tag i ett symaskinsbord. Ett sånt där gammalt i jutjärn. Som faktiskt var precis vad hon var på jakt efter.

Som om det inte var nog med det hittade vi ett spel, en bok och rosa julgranskulor, med glitter.

Bättre loppisfynddag har vi nog inte varit med om.

- SARA

fjugofyra dagar för en bättre planet

Första december lider mot sitt slut och knappt tjugofyra dagar är det kvar till klappar, julmat och gran. Dagen med stort J.

En julkalender hör ju December månad till så varje dag fram till julafton kommer vi på Systerkärlek lägga ut ett användbart och lätt tips som alla kan göra för att förbättra vår miljö och hjälpa vårt stackars jord på fötter igen.

Bättre julkalender kan man väl inte önska sig.
Källsortera är bland det enklaste som finns, om man bara lägger lite energi på att få in de nya rutinerna.

Hur gör du? Istället för att ha en påse där du slänger allt avfall sorterar du upp dina sopor i plast, metall, glas, papper, tidningar, kompost och farligt avfall. Ofta finns en sopstation i närheten där du bor och i en del lägenhetshus finns sorteringen i husets soprum.

Vad behöver du för att börja? Några extra sorteringkärl är bra att ha så man slipper stå på vid återvinningscentralerna och sortera. Hur lätt som helst att bara slänga soporna i rätt påse direkt under diskbänken. En sopsorteringstabell kan också vara bra om man är osäker, en sådan kan man hitta på tex. http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Avfall-och-atervinning/Sortera-dina-sopor/Sopsortering-A-O/

Varför ska du göra det? Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säker sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger. Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Genom att sortera soporna minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi, soptipp. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

Var hittar du information? http://www.sopor.nu/

Lycka till!- SARA & SANNA


första december

..och det är faktiskt snö ute. Inte mycket, men små vita flingor faller från himlen och lägger sig som florsocker över skog och mark.
December, min månad, kan ju inte börja bättre.
- SARA

RSS 2.0