tjugofyra dagar för en bättre planet


Eftersom det snart är jul och ni säkert är många där ute som inte införskaffat alla julklappar än. Så kommer här fler tips för att göra gåvogivandet i julfirandet till ett sant nöje och samtidigt bidra till att världens produktion av varor blir mycket rättvisare.


Hur gör du? Besök en butik som säljer rättvismärkta prylar och kläder. Dessa finns i nästan alla större städer. Annars kan man lätt hitta dem på internet. Har du svårt att välja är det alltid en bra idé att ge bort ett presentkort. Då kan din vän, arbetskamrat eller familjemedlem själv få välja bland alla rättvisa fina saker där ute. Ett annat bra tips är att köpa något ät och drickbart med det rättvisa märket på sig. Köp lite vin, choklad, the, kaffe, frukt, kakao eller godis och gör en fin presentförpackning av det. Frågasätt också din "vanliga" butik. Vart kommer varorna ifrån? Hur är dom tillverkade? Fråga personalen, dom ska kunna svara och om dom inte kan det ge dig inte utan kräv ett svar från högre instanser.

Vad behöver du för att börja? Leta upp butikerna både på gatorna och på nätet. Tänka på att varje tröja, fotboll eller docka är någon som suttit och tillverkat. Fråga dig vem och under vilka villkor.

Varför ska du göra det? Det är ofta till ett högt pris det roduceras prylar, leksaker och kläder ute i världen. Ett mycket högt pris för de som måste tillverka dom. För att kunna pressa priserna för oss konsumenter samtidigt som företagen ska kunna gå med storvinnst, är det människorna på fabrikerna som får jobba under fruktansvärda arbetsföhållanden och dessutom till en minimilön. Därför är det viktigt att vi som konsumenter har koll på vart våra varor kommer ifrån. Genom att ställa krav kommer fler människor få en drägligare arbetssituation. Ett mycket bra sätt att göra detta är att köpa rättviemärkt. Nedanstående punkter är hämtade från rättvisemärkts hemsida och visar vad du bidrar till genom att välja rättvisemärkta varor.

• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
• Barnarbete och diskriminering motverkas
• Demokratin och organisationsrätten främjas
• Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Var hittar du mer information? http://www.rattvisemarkt.se/ googla dig fram till dina rättvisa butiker nära dig

Lycka till!





- SARA & SANNA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0