fjugofyra dagar för en bättre planet

Första december lider mot sitt slut och knappt tjugofyra dagar är det kvar till klappar, julmat och gran. Dagen med stort J.

En julkalender hör ju December månad till så varje dag fram till julafton kommer vi på Systerkärlek lägga ut ett användbart och lätt tips som alla kan göra för att förbättra vår miljö och hjälpa vårt stackars jord på fötter igen.

Bättre julkalender kan man väl inte önska sig.




Källsortera är bland det enklaste som finns, om man bara lägger lite energi på att få in de nya rutinerna.

Hur gör du? Istället för att ha en påse där du slänger allt avfall sorterar du upp dina sopor i plast, metall, glas, papper, tidningar, kompost och farligt avfall. Ofta finns en sopstation i närheten där du bor och i en del lägenhetshus finns sorteringen i husets soprum.

Vad behöver du för att börja? Några extra sorteringkärl är bra att ha så man slipper stå på vid återvinningscentralerna och sortera. Hur lätt som helst att bara slänga soporna i rätt påse direkt under diskbänken. En sopsorteringstabell kan också vara bra om man är osäker, en sådan kan man hitta på tex. http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Avfall-och-atervinning/Sortera-dina-sopor/Sopsortering-A-O/

Varför ska du göra det? Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säker sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger. Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Genom att sortera soporna minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi, soptipp. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

Var hittar du information? http://www.sopor.nu/

Lycka till!



- SARA & SANNA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0