tjugofyra dagar för en bättre planet


Vi har redan tidigare i julkalendern slått ett slag för vegetarisk och vegansk mat. Nu börjar julstöket i kök landet runt och vad passar bättre än att inte göra julbordet lite grönare i år.

Hur gör du? På många vegetariska och veganska matlagningssidor på internet finns nu i juletid fantastiskt goda miljövänliga alternativ på julbordet. Du kan göra likheter till allt från sill till skinka utan att behöva ha dåligt samvete. Våga prova, vegetarisk mat är det godaste som finns och kan varieras till oändlighet.

Vad behöver du för att börja? Klicka dig in på någon av sidorna nedan och gör julbordet till ett grönt och gott nöje. Det finns även kokböcker men nu när det börjar dra ihop sig är internet ett självklart och smidigt alternativ om du vill hitta läckra recept.

Varför ska du göra det? Vi har tidigare nämn vilket stort problem köttindustrin är. Nedan kommer fler punkter som för hoppnings vis kan motivera dig till att välja (om inte allt) lite mer vegetabiliskt till storhelgen framför oss.


· Att producera 1kg kött kräver lika mycket resurser som 10kg vegetabilier


· Två tredjedel av allt spannmål som skördas i Sverige blir djurfoder, spannmål som vi själva direkt skulle kunna äta istället


· Mer än 800 miljoner människor värden över svälter, varje dag dör 24000 människor av hunger och undernäring. Samtidigt kräver våra matvanor enorma resurser – till exempel i hur de framställs och med tanke på alla fullgoda varor som slängs i hem och butiker


· Den globala boskaps- och animalieproduktionen ger större skador på klimatet än vad bil-, flyg- och båttransporterna gör tillsammans.


Var hittar du mer information?
 http://www.klimathotet.net, http://www.djurensratt.se, http://www.futurefood.org, http://www.vegan.se, http://www.veganrecept.se http://www.vegania.net

Lycka till!



- SARA & SANNA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0