vår tur att ha tur nu


Vi har burit och ätit, ätit och burit och burit lite till. Alla lådor är på plats och livet känns för bra för att vara sant. I morgon är det upp till bevis om man vaknar här i fina lägenheten på Lidingö eller om man kanske är tillbaka i skithuset på Daggstigen igen och råkat drömma allt. Upp tillbevis om det är vår tur att ha tur nu.

- SARA & SANNA

lidingö är det nya svarta

Nitton flyttkartonger och nio sopsäckar senare och då har vi inte vågat kolla hur det ser ut på vinden än...


..men efter en dag med både obligatorisk lördagsemla, massa skratt, fina promenader och avrundning med Ben and Jerry's till Melodifestivalen, så ska nog morgondagen gå hur bra som helst. Vi är inte många men vi hyfsat starka muskler och flyttarvilja som aldrig förr. I morgon lämnar vi Djursholm, men utan sorg. Lidingö är det nya svarta.

- SARA & SANNA (MED ÄNGELN LINN PÅ BESÖK)

i relations till årskonsumtionen


För ett hushåll med för tok för många kaffekoppar i relations till årskonsumtionen av denna svarta dryck, kan väl lite nya använda-kaffekoppar-på nytt-sätt-idéer sitta fint. Såg ett sånt fint kakfat i ett skyltfönster i morse. En gäng och några muttrar så är det väl den klirrad på en kvart. Måste bara ta reda på hur man borrar hål i porslin på bästa sätt och beställa lite material från Nilssons Maskinservice.

Eller varför inte göra lite ljuskoppar, koppljus. Nä nu måste jag nog iväg och köpa lite fler små kaffekoppar på någon loppis skulle jag tro. Efter nyinflytt på söndag ska pysselgenerna tillfredställas.


-SARA

gott te för nerkyld och pluggsugen kropp

Östermalmsgata upp, östermalmsgata ner. På jakt efter ett sånt där mysigt café som gärna får ha röda sammetssoffor, ramar av guld, omaka kaffekoppar och längder av bakelser bakom disken. Östermalmsgata upp, östermalmsgata ner tills fötterna började protestera för kylans intrång och näsborrarna sakta frös fast i halsduken.

Hittade inte rikitgt det jag letade efter (kanske för jag just befinner mig på Östermalm), men nog ett konditori som bär anor från mer än trettio är tillbaka allafall och som bjuder gott te för lite nerkyld och pluggsugen kropp. Här tänkte jag sitta nu några timmar, tills myrorna börjar spritta i benen och en runda ner till Sats kanske kunde sitta fint. Pilatesboll runt lunch. Låter som en ide det, men först lite läs och skrivgympa.


- SARA

genom kossorna och genom gården


Vänder mig till kvinnorna och djuren. Jag förstår henne. Britt. Som lever hela sitt liv genom kossorna och genom gården. Jag förstår också hennes syster Inger. Som älskar hennes syster och gårdens fyrbenta vänner lika mycket som hon tycks hata dem.

Bakom filmen står den underbart duktiga filmaren och fotografen Peter Gerdehag som också porträtterade Hästmannen. Hans vemodiga men kärleksfulla ton får filmerna att leva lika mycket som den skär i mig.

En människa som har alla fysiska hinder att inte klara av att ta hand om ett jordbruk har hela sitt liv gjort allt för att kunna göra det. Gör allt för att få nära den största kärleken hon har. Korna. Allt jobbar emot henne och inte många kan förstå hennes strävan, alla försöker få henne att sluta men inget i världen kan tyckas få henne att göra det.

En historia och livsöden som etsar sig fast långt inne i mig. En klump som löses upp, som blir tårar och som knyts igen. Vi lever alla bara en gång och visst skulle man vilja säga som Britt i Kokvinnorna när man passerat sjuttiostrecket "Hade jag levt om mitt liv skulle jag levt det på precis samma sätt".

- SARA

allt innan klockan tolvMorgonpromenad, himmelsk frukost, moped och lägenhet och allt innan klockan tolv.

Vi är så lyckligt lottade så vi inte vet vart vi ska ta vägen. Det finns så mycket kärlek runt omkring oss och i det här landet. Får aldrig glömma det och påminna sig om det varje gång hoppet sviker. I eftermiddag blir det en till promenad i fina vädret, fika med Linn och Kristin och bio på Victoria.

Glömde vi säga att vi flyttar till Lidingö på söndag?

- SARA & SANNA

på hoppet och grädde


Sista dagen på fin praktikvecka med nya intryck och mycket nytt hopp. Det fylls på inom mig och befinner sig just nu i navelhöjd skulle jag tro. Till sommaren kommer jag säkerligen vara fylld ända upp till hakan.

Sommar skulle behövas. Lite värme är det enda jag önskar mig faktiskt. Tur man nu kan smita in på något mysigt café med en mysig vän och värma sig med kaffe och bakelse tills varmare vindar blåser in över Sverige.

Vi lever tills dess på hoppet och grädde.

- SARA

på pannkakslasagnen


Idag har vi ätit resterna av en misslyckad stekning, efter en obrukbar stekpanna eller kanske en felblandad smet. Spontan och oplanerad maträtt bestående av:

*Trasig pannkaka.
*Ihopkokt röra av lök, sallad, spenat, ärtor, grädde och buljong.

Du varvar ingredienser och gräddar i ugn med ost uppepå som grädden på moset, som pricket över i:et, som den löpefria västanosten på pannkakslasagnen.

- SARA


helt lagom bra


Förmiddag i solskenet. Lunch och dramalektion i Huddinge. Foccacia på Barista. Medan åren går på Victoria. Helt lagom bra för en tisdag.

Filmen var däremot inte bara lagom, utan riktigt, riktigt bra. Åren som alltid tar slut. Två människor som lever i harmoni men som tycks vara de enda. Lyckan når en människa, eller två, men så finns alltid tragiska öden runt omkring oss, som vi på ett eller annat sätt tvingas eller väljer att möta. En fantastisk skildring av den lika svåra som okomplicerade verklighet vi människor lever i men också om hur kärleken hjälper oss genom de år som bara går och går.- SARA

glittrande utanför


Här ligger det finaste vi har och njuter i solen som idag visar sig och gör hela världen glittrande utanför. Kall men vacker värld man lever i.

- SARA & SANNA

så bra det blev det här


Eftersom mitt Huddinge-besök blev inställt på grund av rådande väderlek i fredags så visste jag inte riktigt när jag skulle börja idag. Gick upp kvart i fem för säkerhetens skull. Åkte in mot stan. Fick ett sms om att jag inte behöver vara på min praktikskola förän halv två. Det gör att jag nu befinner mig i Kulturhuset och pluggar. Läser en bok som jag skulle lämnat tillbaka för flera dagar sen. Så bra det blev det här. Tidiga mornar är ju min melodi så varför inte börja gå upp så här varje dag och då särskilt på alla fjärtans dag. Man måste ju fira. Tar nog och köper mig en kaffe till, för det brukar bubbla till min mage ordentligt.

- SARA

men varför snåla


Dagen började med yoga och två Sommar i P1-program som gick över till en välförtjänt och underbar fika på Vete-Katten på Kungsgatan 55. Ett litet Systerkärlek-möte, som sedan blev semelsmaskande tillsammans med Josefin, som glädjande åter igen var på besök här i huvudstaden. Dagen avslutas hemma i soffan i full jakt på lägenhet, lokal eller ett något slags alternativt boende som båt, husbil eller tält. För att finna krafter inför kvällens sista timmar smällde vi ihop en fantastiskt efterrätt bestående av:

* Frysta bär efter behag
* Några teskedar färskost
* En deciliter havregryn

Blanda ihop detta och lägg i ungssäker form eller en plåt. Lägg sedan på

* Vit choklad, även där efter behag, men varför snåla

Värm allt i ugnen tills chokladen smällt och efterrätten är redo att förtäras. Gärna med lite hackade nötter på toppen. Halvera om du är ensam eller fördubbla om du är skitsugen på en underbar efterrätt utöver det vanliga.-SARA

för att få sittplats och lite värme


Vi vandrade från konditori till konditori. Alla med bord fyllda av lördags-eftermiddags-kaffe-sugna gäster. Tillslut fick vi helt enkelt välja bort semlan för att få sittplats och lite värme. I och för sig går en blåbärspaj med vaniljsås inte av för hackor och dessutom har vi desto större anledning att leta upp ett café fyllt med mandelmasse-favoriten tills i morgon.

För övrigt har vi kollat in Årets Rookie 2011 på Galleri So och fyndat fina byxor (som jag tror jag kommer använda som tröja) på Josefin Strids sample/sale på Söders höjder.

Sanna sitter kvar där uppe på höjden och njuter födelsedagsfest på Hemans medan Sara-Louise hamnade hemma i soffan tillsammans med vegetariska fiskpinnar, äppelchips och Alfons. Hallam Foe rullar i 42 tummen och lördagskvälllen känns väl riktigt fin ändå med Brolle till Melodifestivalfinal och allt.

- SARA

för idag är det lördagIdag är solen framme med råge och morgonpromenaden känns så mycket bättre och dagen känns så levande när den börjar så här. Efter en sedvanlig frukost i soffan är det dags att ta sig in till staden för att gå på Josefin Strids sample/sale och se om vi kan fynda något fint. Efter det blir det så klart en gräddfylld bulle. För idag är det lördag och då ska vi äta semla.

- SARA

snötyngda timmarDet snöar lite.

Bussarna är inställda i hela Stockholm och huvudvärken pulserar dessutom bakom tinningarna. Tanken var att jag skulle åka till Huddinge och besöka min nya VFU-skola i eftermiddag, men för oss som känner kollektivtrafiken ute i Sverigevintern, vet allt för väl att det är dömt att misslyckas att ens tänka på att ge sig ut.

Bättre med en dag i soffan med några korta promenader, te och nybakat bröd från vår underbara brödmaskin. Såg förut en lastbil med Coops älskade sigill köra förbi och detta måste ju betyda att vår butik på Djursholms Torg är fylld med godsaker som vi senare kan inhandla inför kvällens snötyngda timmar i hemmets lugna vrå.

- SARA

lekens förtrollade värld


Sara-Louise och Sanna började dagen med frukost på café. Jo, nu lyxar vi väl kanske till det lite för mycket. Men efter att ha hittat ett tio-kronor-semlan-semelhak inför lördagens gräddfyllda nöje tyckte vi att vi också kunde få unna oss en frukost belägen långt från den dagliga brända gröten denna veckan. Gott var det. In i själen.

Sitter nu sen många timmar på Stadsbibliotekets tidningsavdelning och pluggar hjärnan ur mig själv.

Intressant är det, mer än något, men att sitta så här en hel dag får mig att få en miljon myror i benen, en tvångsmässig rörelse som ideligen klickar in mig på facebook, ett liter-efter-liter-vattendrickande som självklart leder till fylld blåsa som måste tömmas stup i kvarten och min rastlöshet får dessutom mig att stundtals (långa stunder) bara tänka på vad för kaka jag ska välja till nästa kaffekopp från biblioteketes café istället för att läsa, skriva och reflektera.

Men så sitter man ju här och läser om lekens förtrollande värld. Boken inleds med två damer som brukar sitta på kulturhusets takterass och låtsas att de befinner sig i Paris. Deras kaffet doftar plötsligt mycket godare, kakan smakar franskt in i mjölatomerna och trafiken känns till och med mycket mer intressant med Frankrikes huvudstad i åtanke.

Nu ska jag bepröva denna metod och kliva in i den livsnödvändiga leken värld för en stund för att göra mina två sista timmar så effektiva som möjligt. Människorna här inne i salen sitter nämligen inte här för att läsa någon dagstidning eller magasin som det kanske ser ut. För att vi överhuvudtaget ska få lämna byggnaden och innan dagen kan bli till kväll måste var och en av oss slutföra ett mycket viktigt uppdrag....

...det är inte Sverige och 2000-tal utan Berlin 1942.

- SARA

fin


Fint, som vanligt nu för tiden. Yogaläraren Zelda fin. Skolan fin. Klassen fin. Stockholm fint. Sanna fin. Planer fina. Samtal fina. Promenad fin. Maten fin. Kvällens fin och Alfons finast av allt och alla. I morgon ska jag inte använda ordet fin en enda gång fast att det är precis så livet känns.

- SARA

en måndag i början av februari


Idag har det hänt mycket skoj. Mycket sånt där som känns helt naturligt och lagom bra för en måndag i början av februari.

Tillexempel har...
...jag och Taija vandrat Sveavägen fram, pratat om livet och hittat en guldram.
...jag köpt sju dragkedjor för fem kronor stycket på Dollys.
...jag väntat på fina vännerna på Odenplan och blivit fotad av en gammal pressfotograf med den nyfunna ramen runt ansiktet.
...jag, Mayra och Emme ätit våfflor på St Eriksplan.
...jag, Mayra och Emme beslutat oss för att starta en klubb. En lagom hemlig klubb.
...jag återupplivat min kärlek till P3 i pod på Roslagsbanan.
...jag gjort världens godaste äggröra.


Precis sånt som känns helt naturligt och lagom för en måndag i början av februari.

- SARA

tre


Tre dagar. Tre föreställningar. Tre besök på Kulturhuset och Stadsteatern med tre fina människor som råkar vilja känna sig vid mig och mina teaterlustar.

I fredags såg vi Emilia Galotti, med världens finaste scenografi och en kostym från himlen men tyvärr med ett varierat skådespel där vissa glänste lika mycket som andra gjorde hela scener outhärdligt jobbiga. En norsk skådespelare som i "hutigrutt-reklam-anda" försökte prata svenska med en ton som aldrig tidigare avlyssnats. Och då ingen vacker sådan. Jag vill veta vad dom tänkte med det. Hur kände regissören kring Emilias roll och vad i hela friden var meningen med den. Hon var som tur var inte med i så många scener så hela pjäsen blev inte raserad.

I går, Rut och Ragnar. En historia om människor i sitt sena skede i livet redo att börja leva. Manus som började lika starkt som det slaknade med tiden men med två skådespelare som jag hoppas håller sig kvar på scen tills döden drar dem därifrån.

I dag var det stora scenens tur och Trettondagsafton. Likt det som denna scen tidigare bjudit på var det även här ett hiskligt mycket onödig kostym, rekvisita och scenografi. Närvaron från den fantastiska ensamblen fick mig däremot äntligen att börja hoppas. Ett hopp om Stadsteaterns stora produktioner, men en ännu starkare önskan att de skalar av och låter skådespelarna göra det dom är bäst på. Lyfta berättelserna utan överdådiga hjälpmedel i form av tre meter höga valmoblommor i plast och mer tyg i en kostym än vad jag och Sanna har i hela vår garderob.

Tre sevärda föreställningar och tre inspirerande möten med min underbara värld. Jag vill stå där.

- SARA

minst en semla varje lördagVi trodde liksom att fettisdagen infann sig den åttonde februari, men så var det visst inte, utan först den åttonde mars. Det betyder att vi kan äta minst en semla varje lördag i en månad till. Idag testade vi vete-kattens lilla uppskurna bulle, och ack vad god den var. Semletips för nästa lördag mottages mer än gärna.

- SARA & SANNA

som att aldrig några problem hade funnits


Taija och Sara-Louise på äventyr ute i Stockholmsvimlet. Kan inte annat än att bli fantastiskt trevligt. Fotografering, teater, middag och vin till natten blir till morgon och lördagen vaknar som att aldrig några problem hade funnits och allt bara var lycka och glädje. Kanske är det så verkligheten ser ut. Äntligen.

- SARA

att jag faktiskt kan


skisser med tema romeo och julia

Nu har jag sagt hej då till Väddö folkhögskola för den här gången. Jag har varit där i två dagar, har haft det mycket trevligt och börjat tro på mig själv och att jag faktiskt kan skapa, är bra på det. Nu blir det hem med allt jag lärt mig och bara fortsätta öva och jobba.

- SANNA

flygande nyförvärven


Bredvid den fina muminburken som står på vårt handfat ligger nu de små flygande nyförvärven från Lindex. Smycken i all ära, men ugglor är väl det vackraste djur som finns. Får man ha en riktig som husdjur eller gäller det bara Harry Potter och gänget kan tro?

- SARA

precis som kärlek faktiskt


Modedagarna slutade på Berns med fina människor och glada drinkar. Fashion Week är över men Fashion Life fortsätter. Det är så mycket. Glädjande, inspirerande, irriterande, skrämmande och oändligt. Som kärlek ungefär. Precis som kärlek faktiskt. Typ.

- SARA & SANNA

dagen till ära

dagen till ära klädde jag upp i kroppstumpa från josefin strid. väskan från hm.

- SARA

billig måndagDet är väl inga revolutionerande plagg Cheap Monday producerar men där fanns en och annan stickad godbit och lite roligt nittiotal i täckjackeanda. Tyvärr var det annars en allt för kort visning och inte riktigt värd denna möjligheternas lokal på Stockholm Waterfront Congress Center. En billig måndag på en annars mycket trevlig och modefylld tisdag.

- SARA

provsmaker


Lite provsmaker från Josefin Strids underbara visning på Slottet idag. Fler bilder finns på http://rodeo.net/blog/2011/02/josefin-strid-hostvinter-2011/

Foto: Angelina Belle Bergwall

- SARA

RSS 2.0