tjugofyra dagar för en bättre planet



Det är inte bara av etiska själ vi bör välja mer grön kost i alla hushåll. Köttindustin är en av de största miljöbovarna vi har.


Hur gör du? Börja med att ha en vegetarisk dag i veckan då du väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost. Köp vegetariska kokböcker eller leta upp vegetariska recept på internet och våga prova nya rätter. Klart att man gör mest skillnad om man helt går över till en mer grön kost men även det små stegen gör skillnad. Om du helt går över till vegetarisk eller vegansk kost är det viktigt att du håller koll så du får i dig tillräckligt protein och vitaminer av olika slag. Det behöver inte alls vara krångligt, det gäller bara att äta en varierad kost. På de flesta skolor finns det ett vegetariskt allternativ i menyn, vegankost kan vara svårare att få, men våga ställa krav att du vill ha en bra och varierad kost även som vegan. Skolmaten ska vara gratis och bra för alla.

Vad behöver du för att börja?
Vegetariska kokböcker är det bästa hjälpmedlet. Genom dom öppnas helt nya världar för dig som aldrig provat vegetariskt. En vegetarisk matlagningskurs är också bra och dessutom väldigt roligt.

Varför ska du göra det? Som sagt snurrar köttindustin ner vår miljö i ett väldig negativ spiral. Genom att många väljer miljövänlig grön kost kommer utsläppen av växthusgaser minska radikalt. I västvärlden äter vi på tok för mycket kött och andra animaliska produkter. Det har blivit en dum vana att alltid ha kött på tallriken, någon vi egentligen inte behöver. Köttindustin är dessutom i etiskt perspektiv bland det värsta som finns. Levande varelser med hjärta, hjärna och lungor, precis som vi, stängs in och föds upp under förhållanden som är utom alla accepterade former. Köttindustin finns inte för vi ska få mat på bordet utan för att människor ser sin chans att tjäna pengar på att så snabbt och billigt som möjligt föda upp och döda levande individer. Vill du ändå äta kött någon dag i veckan, välj alltid ekologiskt och svenskt.

Var hittar du mer information? http://www.vegetarisk.com http://www.vegan.se http://www.djurensratt.se http://www.djurattsalliansen.se 

Lycka till!





- SARA & SANNA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0